Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Muzeray

Muzeray is een klein dorpje in het centraal noordelijke deel van de regio Lotharingen. Het is een dorp dat je normaal gesproken snel voorbij zou rijden waar het niet dat er in het dorp te bijzonders te vinden is.

Het dorpje bestond al in de zestiende eeuw. In deze periode behoorde het tot het bisdom Verdun. Ook in deze periode is het dorp grotendeels een slaperig dorp geweest waar niet of nauwelijks wat gebeurde. Toch is het dorp één maal per jaar het middelpunt van belangstelling van de Lorraine. In de maand december transformeert het dorp namelijk in een kerstdorp. Tijdens deze maand worden alle gevels lantarenpalen in het dorp versiert met duizenden lichtjes en overal zijn er kerstbomen te vinden. Eigenlijk is het dorp één grote kerststal. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Paul Alexandre. De eigenaar van het kerstallenmuseum in Muzeray.

In het Musée de la Creche aan de Rue des Forbeuvillers zijn enkele tientallen kerststallen te vinden. Dit is op zich niet zo bijzonder, wat wel bijzonder is dat deze kerstallen uit de hele wereld komen. Zo zijn er kerststallen te vinden uit Kongo, Sri Lanka, Japan, China, de Filippijnen en ga zo maar door. Het merendeel van deze bijzondere kerststallen in het museum zijn in bruikleen waardoor de getoonde collectie per jaar verschilt. Het museum is gevestigd in een voormalige wijnhandel. Op de verschillende etages zijn de ongeveer 400 kerstallen op een leuke en creatieve manier tentoongesteld. Let ook even op het tafereel in de kelder die via een glazen vloer te bezichtigen is.

Het festival van de kerststal in Muzeray is één van de grootste en leukste kerstfestivals in de Lorraine. Tijdens dit festivals worden er in de kerk van Muzeray allerlei concerten gegeven. Zo kun je er alpenhoorns, Vietnamese koren en andere internationale artiesten vinden. In het dorp zijn verder kraampjes met eten en drinken te vinden.

Hier ligt Muzeray

Weersverwachting Muzeray

vandaag
3° / -1°
morgen
4° / 0°
1 dec
2° / -1°
2 dec
1° / -5°
3 dec
1° / -4°
Meer weer van Muzeray op klimaatinfo.nl

Meer informatie