Poitou-Charentes

Frankrijk

De voormalige regio Poitou Charentes is een van de meest geliefde regio’s in Frankrijk. Met zijn Atlantische kust in het westen en prachtige binnenland is het een regio die alles in zich heeft voor een mooie gevarieerde vakantie. De departementen Vienne, Charente, Charente-Maritime en Deuz-Sèvres behoren tot deze regio. Hoofdstad van de regio is Poitiers. Andere steden, zoals La Rochelle en Rochefort zijn ook zeer geliefd bij de toeristen. Naast het toerisme is de landbouw het voornaamste middel van bestaan van de regio. Er zijn grote wijngaarden en de regio is zeer bekend om zijn meloenen. Het zachte zeeklimaat zorgt voor grote opbrengsten. De beroemde Franse Cognac komt uit deze regio. De regio Poitou Charentes is er een met een rijke geschiedenis. Ten tijde van de Romeinen was het hier dat de beroemde Gallische hoofdman Vencingetorix in opstand kwam tegen de Romeinen. Ook de beroemde “ slag bij Poitiers” uit de middeleeuwen vond hier plaats. Karel Martel stopte hier de opmars van de Arabieren, waarna ze langzaam werden verdreven uit Europa. Door de regio loopt ook de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Langs de route vind je vele kloosters en mooie oude kerken. Ook wat betreft natuur kun je hier je hart ophalen. Het Ile de Ré heeft prachtige mooie stranden, maar ook de moeraslanden van de baai van Aguillon zijn prachtig. In je bootje ontdek je hier de meest bijzondere vogels. Kortom de Poitou-Charentes is een mooie veelzijdige regio.

La Flotte

La Flotte is een van de tien kleine dorpjes op het bijzondere schiereiland Ile de Ré. Dit kleine dorpje leeft vooral van de landbouw, de visvangst en het toerisme.

La Flotte is een van de mooiste dorpjes op het bijzondere Ile de Ré. Het dorp is gesitueerd rondom de jachthaven. Hier staan prachtige witte huisjes rondom de plaats waar vroeger druk handel werd gedreven. Tegenwoordig zijn het vooral de plezierjachten die het haventje aandoen. La Flotte werd gesticht in de middeleeuwen. In die tijd werd er vooral vis, wijn en zout verhandelt in de haven. Goederen die zeer gewild waren. Toeristen weten dit mooie dorpje goed te vinden. Vooral bij de Fransen zelf is het zeer populair. In de zomermaanden wordt er een festival voor de klassieke gitaarmuziek gehouden en zijn er verschillende regatta’s.

» meer over La Flotte

Rivedoux Plage

Rivedoux Plage is een klein dorpje op het eiland Ile de Ré. Het dorpje ligt aan de brug die het eiland met het vaste land verbindt. Het uitzicht op deze brug van het strand van Rivedoux Plage is fenomenaal.

Rivedoux Plage is gelegen tegenover de grote stad La Rochelle, aan de voet van de brug die het eiland met het vaste land verbindt. De vuurtoren van Rivedoux Plage is al sinds de 19e eeuw een van de vaste bakens voor schepen. Rivedoux Plage is een populaire vakantieplaats. Voor liefhebbers van surfen, windsurfen en kitesurfen is het strand van Pas de La Fontaine een populaire stek. Aan beide kanten van de stad liggen brede stranden. Vanaf de een kijk je uit op La Rochelle, vanaf de andere zijde heb je een mooi zicht op de kust van de Vendée.

» meer over Rivedoux Plage

Saint Martin de Ré

Saint Martin de Ré is een oud plaatsje op het mooie Ile de Ré. Met zijn stadsmuren en smalle straatjes ademt Saint Martin de Ré de sfeer van lang vervolgen tijden uit. Een wandeling door het dorp lijkt nog het meest op een reis door de tijd.

Saint Martin de Ré is de hoofdstad van het eiland Ile de Ré. Met zijn bijzondere verdedigingswerken van Vauban staat het zelfs op de Werelderfgoedlijst. Het dorpje is in de zomer een levendige plaats waar vele toeristen komen. Op de terrasjes rondom de haven is het in de zomermaanden gezellig druk. In het haventje liggen dan de plezierjachten naast de vissersboten en op de promenade maken toeristen een wandelingetje.  In de restaurants in het dorpje is een keur aan verse vis en schaaldieren te krijgen en wordt vaak gewerkt met streekproducten. De leuke winkeltjes in het dorpje verkopen souvenirtjes zoals rieten manden, zout en leuke sieraden.

» meer over Saint Martin de Ré