Saint-Martin

Frankrijk

Wie in het vasteland van Frankrijk op zoek gaat naar Saint-Martin die zal deze bijzondere bestemming niet kunnen vinden. Dat komt omdat Saint-Martin geografisch gezien niet in Europa ligt, maar in het Caribisch gebied. Saint-Martin is het Franse deel van het eiland Sint Maarten. Al in 1648 werd er in een verdrag tussen Nederland en Frankrijk een verdeling afgesproken die tot heden nog steeds van kracht is. Het onderste deel van het eiland is het Nederlandse deel. Inmiddels is dit een zelfstandig land dat Sint Maarten heet. Het Franse deel heet Saint-Martin en is een overzees gebied van Frankrijk. Officieel ben je dus in het land Frankrijk en als je in Saint-Martin bent dan ben je zelfs in de Europese Unie aanwezig. En dat in een gebied dat hemelsbreed duizenden kilometers van Frankrijk en Europa verwijderd ligt.

Als je in het tropische Saint-Martin bent dan zie je auto’s met Franse kentekens rijden, koop je Frans stokbrood bij de Franse patissiers en betaal je net als in Frankrijk met de euro. De veiligheid wordt natuurlijk gewaarborgd door de gendarmerie.

Grand Case

Grand Case heeft de bijnaam ‘Gourmet Capital’ van het Caribisch gebied gekregen. In dit dorp vind je een hoge concentratie aan goede restaurants waar vooral Franse chefs in de pannen roeren.

Grand Case ligt in het Franse deel van het eiland Sint Maarten, op zo’n tien autominuten van hoofdstad Marigot. Hoewel je in Marigot zeker al lekker kunt eten, is Grand Case dé bestemming op het eiland voor de echte lekkerbek. In Grand Case zijn een aantal uitstekende Franse koks neergestreken die hier garant staan voor een uitstekende vertegenwoordiging van de Franse keuken. Je ziet op de menukaart dan ook veel gerechten voorkomen die je zult herkennen van vakanties in Parijs, de Provence of Bretagne. Niet zelden wordt er een Creoolse twist aan de gerechten gegeven. Sommige gerechten zie je amper terug op de menukaarten vanwege een gebrek aan de juiste verse ingrediënten.

» meer over Grand Case

Oyster Pond

Aan de oostkant van het eiland Sint Maarten ligt het dorpje Oyster Pond. Dit plaatsje ligt op de grens van het Franse en Nederlandse deel van Sint Maarten en concentreert zich rondom de jachthaven.

Oyster Pond was ooit een plek die vooral uit mangrove bestond. Hierdoor konden oesters hier vrij goed gedijen wat uiteindelijk de Engelse naam Oyster Pond opgeleverd heeft. Dit betekent letterlijk ‘oestervijver’. De oesters zijn inmiddels verdwenen uit de plek waar mangrove plaats heeft meten maken voor een jachthaven. Dit is een vrij recente ontwikkeling, want tot de jaren zeventig van de vorige eeuw stond hier alleen maar een hersteloord van Dokter Roux. Fiscale wijzigingen in 1986 heeft er echter voor gezorgd dat er ineens veel meer vraag ontstond naar ontroerend goed in overzeese gebiedsdelen met als gevolg dat Oyster Pond ineens transformeerde tot een dorp. Het resultaat is een sfeervol plaatsje dat zich vooral rondom de haven concentreert.

» meer over Oyster Pond