Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Matala

Matala is een bijzonder dorp aan de zuidkust van Kreta. Het is bekend vanwege de krijtrotsen waar   naar alle waarschijnlijkheid al tijdens de nieuwe steentijd holen in gemaakt zijn.

Zeker is dat de holen in de krijtrotsen van Matala gebruikt zijn als Romeinse of vroeg-Christelijke graven. Tijdens de Romeinse tijd was Matala de haven van de historische stad Gortys. Daarvoor diende Matala als de haven van Phaestus (op zijn Grieks als Phaistos geschreven). Eén van de grotten heeft de naam Brutospeliana. Dat is omdat volgens de legende de Romeinse generaal Brutus hier regelmatig verbleven zou hebben.

Eeuwen later kregen de holen een andere bestemming. Ze gingen dienstdoen als grotwoningen voor de hippies die hier neerstreken. Dit gebeurde in de jaren zestig. Later zijn de hippies verdreven door de kerk en de militaire junta die de macht hadden in Griekenland. Hoewel de laatste oorspronkelijke hippies Matala in de jaren zeventig verlieten, staat Matala nog steeds bekend als het hippiedorp op Kreta. Vanuit toeristisch (en commercieel) oogpunt doet men er dan ook alles aan om dit imago in stand te houden. Zo is er een hippiemarkt die al sinds 1973 hier aanwezig is en zie je allerlei beschilderingen op straat die een duidelijke verwijzing zijn naar het hippietijdperk in Matala.

Wie de holen wil bezoeken die moet tegenwoordig daar overigens entree voor betalen. In het zomerseizoen, als Matala druk bezocht wordt door toeristen, kun je alleen maar na aanschaf van een entreekaartje de krijtrots op waar de holen zich bevinden.

Matala is behalve een toeristische attractie ook gewoon een leuke plaats om je vakantie door te brengen. Het dorp heeft een fraai ‘Blue Flag’ zandstrand van maar liefst 250 meter lang en maximaal 45 meter breed. Matala is nog steeds een vissersdorp, waardoor je in de taverna’s heerlijke verse vis kunt eten. Ook niet geheel onbelangrijk is het prijsniveau, dat voor Kretenzer begrippen zeker niet slecht is. Dit ondanks het feit dat Matala toch echt een populaire toeristische bestemming is.

Hier ligt Matala

Weersverwachting Matala

vandaag
20° / 14°
morgen
19° / 13°
7 dec
19° / 12°
8 dec
16° / 12°
9 dec
16° / 12°
Meer weer van Matala op klimaatinfo.nl

Meer informatie