Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mirtos

Volgens een aantal ervaren Kreta-reizigers staat het dorpje Mirtos symbool voor hét Kreta-gevoel. Geen massatoerisme, maar genieten van het relaxte leven op Kreta. Dat is Mirtos.

De eerste keer dat ik hoorde over Mirtos is rond 2002/2003. Als beheerder van een Kretaforum zag ik de naam regelmatig voorbijkomen. Mirtos werd genoemd als een plaats waar je het echte Kreta nog ervaart, maar waar wel de faciliteiten aanwezig zijn voor een geslaagde vakantie. Mirtos is dan ook steevast de verblijfplaats voor Kreta-puristen die wel willen genieten van strand en gezelligheid, maar geen zin hebben in een plek waar grote hotels, trendy bars en discotheken de authenticiteit verjaagd hebben.

Natuurlijk is ook Mirtos veranderd in de loop der jaren. Ook hier heeft het toerisme het dorpsbeeld veranderd. Ik heb op internet foto’s gezien van Mirtos in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen er eigenlijk nog helemaal geen sprake was van toerisme in het dorp. Ook Mirtos is getransformeerd, maar dan op een wijze waar zowel de locals als de toeristen tevreden over zijn.

Uiteraard heb ik Mirtos bezocht tijdens een reis naar Kreta en kan niet meer zeggen dan dat het dorp absoluut tot één van de pareltjes van Kreta gerekend mag worden. Langs het rustige kiezelstrand loopt een bescheiden wandelpromenade waaraan bijna alleen maar taverna’s liggen waar je kunt genieten van alle heerlijkheden die de streek te bieden heeft. Hier is vooral nog sprake van familierestaurantjes, waar moeder en oma vaak nog in de keuken staat en pa eventueel met de kinderen de gasten serveert.

Wie een vakantie naar Mirtos wil boeken die zal vaak ook tevergeefs zoeken bij de grote reisorganisaties. Mirtos heeft vooral kleinschalige accommodaties die ieder hun eigen karakter nog hebben weten te bewaren. In plaats van een groot bedrag aan commissie af te dragen aan ‘de grote jongens’ laten deze hotels, appartementen en gastenkamers zich vooral rechtstreeks boeken. De vaste Mirtos-gangers weten de weg naar deze accommodaties dan ook altijd wel te vinden. Voor wie daarin wat minder ervaren is, zijn er een aantal echte Kreta- en Griekenlandspecialisten die Mirtos wel in hun aanbod hebben zitten.

Hier ligt Mirtos

Weersverwachting Mirtos

vandaag
24° / 19°
morgen
22° / 18°
25 apr
21° / 16°
26 apr
18° / 14°
27 apr
20° / 18°
Meer weer van Mirtos op klimaatinfo.nl

Meer informatie