Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Archangelos

Archangelos behoort tot de weinige plaatsen in het noordoosten van Rhodos dat haar eigen identiteit heeft weten te behouden. Archangelos is niet ten prooi gevallen aan het toerisme en behoort daarom tot de mooiste dorpjes van Rhodos.

Met een inwoneraantal van bijna achtduizend inwoners is de betiteling ‘dorp’ volgens sommigen niet juist. Er wordt op veel plekken gesproken over het stadje Archangelos. Wie echter Archangelos bezocht heeft die zal beamen dat er weinig stads is aan deze plaats die haar oorsprong eigenlijk kent in de zevende eeuw na Christus. Omdat de locatie erg gevoelig was voor aanvallen door piraten zijn de toenmalige kleine nederzettingen die hier te vinden waren verdwenen. Pas aan het einde van de Middeleeuwen, na de val van Constantinopel, lieten de ridders van de Johannieterorde een fort bouwen op de heuvel bij Archangelos. Van deze burcht zijn nu nog de restanten zichtbaar. De ruïne wordt ook wel de Akropolis van Archangelos genoemd.

Tegenwoordig is er van de burcht niet veel meer over. Het zijn vooral de buitenmuren die er nog grotendeels staan. Het interieur van de burcht is in de loop der eeuwen verdwenen. Wat resteert is een binnenplaats waar het onkruid het gezicht tegenwoordig bepaalt. De ruïne is altijd geopend om te bezoeken. Vanuit het oude centrum van Archangelos wandel je in ongeveer een vijftien minuten naar boven. Geen zware exercitie, maar niet geschikt voor mensen die zonder hulpmiddelen zich niet kunnen verplaatsen.

Archangelos ligt niet direct aan zee. Dat komt omdat het dorp op een plateau ligt. Wil je naar het strand dan zul je zo’n twee tot drie kilometer moeten rijden naar het lager gelegen Stegna. Juist het feit dat Archangelos niet aan zee ligt, is de redding voor de authenticiteit van het dorp. Hierdoor behoort Archangelos niet tot de beste plekken om het toerisme te ontwikkelen. Het resultaat is een vrijwel onaangetaste plaats waar je vooral lokale mensen in de taverna’s en bars ziet, waar het oude historische centrum niet omgeturnd is tot een openluchtmuseum en waar je niet struikelt over de andere toeristen.

De naam Archangelos is een directe verwijzing naar de aartsengel Michaël. De kerk in de oude kern van Archangelos is ook vernoemd naar deze aartsengel. Opvallend detail aan de kerk is de prachtige witte klokkentoren.

Hier ligt Archangelos

Weersverwachting Archangelos

vandaag
19° / 15°
morgen
20° / 15°
26 mrt
19° / 15°
27 mrt
20° / 15°
28 mrt
18° / 15°
Meer weer van Archangelos op klimaatinfo.nl

Meer informatie