Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Eleousa

Op het moment dat je het hart van het dorp Eleoúsa binnenrijdt dan wordt je nieuwsgierigheid enorm geprikkeld. De kans is groot dat je de achtergrond van dit dorp te weten te komen.

Die nieuwsgierigheid wordt gewekt door de vervallen gebouwen die rondom het centrale plein van Eleoúsa staan. Wat zijn het voor gebouwen, wat is het verhaal erachter en waarom zijn ze allemaal vervallen op de kerk Agia Eleoúsa na? Je merkt dan ook dat toeristen die het dorp binnenrijden heel snel geneigd zijn om de auto te parkeren en rond te gaan lopen op zoek naar deze antwoorden. Onderzoek op internet brengt je al snel naar de uitgebreide wikipediapagina over Eleoúsa. Daar vind je de antwoorden op de vragen die een bezoek aan Eleoúsa oproept.

Het dorp blijkt in 1935 gesticht te zijn door de Italianen. Toen nog onder de naam Campochiaro. Het dorp was één van de vier landbouwdorpen die op Rhodos gesticht zijn door de Italianen met als doel om hier Italiaanse kolonistengezinnen te laten wonen. Er werd een compleet dorp weggezet in een tijdbestek van enkele jaren. Rondom het dorpsplein werden onder andere een kerk, een school en een partijgebouw voor de toenmalige fascistische partij gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Rhodos weer Grieks werd, trokken de meeste Italianen weg uit Eleoúsa. Gedurende 23 jaar heeft één van de gebouwen in Eleoúsa dienstgedaan als sanatorium om tbc-patiënten te behandelen.

Sinds 1970 staan de gebouwen rondom het dorpsplein leeg, met uitzondering van de kerk. Hierdoor lijkt het plaatsje bijna op een spookdorp, waarbij je je afvraagt wat er gebeurd is waardoor de kern op zo’n prachtige manier vervallen is.

Hier ligt Eleousa

Weersverwachting Eleousa

vandaag
20° / 11°
morgen
16° / 10°
25 apr
12° / 7°
26 apr
16° / 6°
27 apr
15° / 9°
Meer weer van Eleousa op klimaatinfo.nl

Meer informatie