Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Maritsá

Maritsá is het mooiste dorp van Rhodos of misschien wel van de hele wereld. Althans, dat vindt Emanuel die ik spreek midden op straat van dit dorp in het noorden van het eiland Rhodos.

Nu zult u zich vast afvragen wie Emanuel is en waarom ik hem midden op straat spreek. Emanuel is een man van ergens in de vijftig, die op een kruk midden op de hoofdweg van Maritsá zit. De reden dat hij dat doet is simpel: hij heeft een gat in de weg gerepareerd met beton en wil het pas herstelde stuk beschermen tegen passerende auto’s. Zolang als dat het beton nog niet hard genoeg is, is Emanuel van plan om hier te blijven zitten. Dat doet hij onder het genot van een beker met ouzo.

Ik spreek Emanuel nadat ik mijn fotorondje door Maritsá gemaakt heb. Emanuel is geboren en getogen in het dorp, maar woont tot zijn spijt in Amerika. Daar leeft hij al zo’n veertig jaar en heeft er een gezin gesticht. Sinds hij kanker heeft komt hij regelmatig voor een maand of drie naar Maritsá. Hier vergeet hij zijn ziekte en weet zich omringt door de dorpsgenoten die hem lief zijn. Voor hem is Maritsá het mooiste dorp van Rhodos. Zo mooi dat hij niets anders wil dan af en toe uit de Verenigde Staten te ontsnappen en hier te genieten van het alledaagse leven. Wie ben ik dan om Emanuel tegen te spreken. Hij is al aardig onder de invloed geraakt door de ouzo en je weet toch dat dronken mensen en kinderen altijd de waarheid zeggen?

Natuurlijk heb ik ook door Maritsá gewandeld voordat ik met Emanuel sprak. Het viel mij al op dat het dorp authentiek is, maar wel opvallend veel taverna’s kent voor zo’n kleine gemeenschap. Dat ligt aan de toeristen die overdag passeren om naar de Vlindervalei te gaan, vertelt Emanuel mij. Zodra die vertrokken zijn keert de rust weder in het Griekse dorpje. Dat is het moment waarop Maritsá volgens Emanuel op haar mooist is. Wederom spreek ik hem niet tegen.

Hier ligt Maritsá

Weersverwachting Maritsá

vandaag
21° / 15°
morgen
18° / 16°
7 dec
18° / 15°
8 dec
16° / 13°
9 dec
17° / 13°
Meer weer van Maritsá op klimaatinfo.nl

Meer informatie