Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kastro

In het zuidelijke deel van eiland Thassos ligt een klein oud dorpje. Tot enkele jaren geleden was dit een van de meest afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen van het eiland.

Tegenwoordig ligt er een verharde weg naar het plaatsje. In het zuiden van dit eiland gaat er een verharde weg van Limenaria naar Kastro, gelegen op een hoogte van ong. 600 meter. Uit inscripties blijkt dat Kastro al sinds ongeveer 1430 bestaat. Tot eind 19e eeuw is het bewoond geweest waarna het dorp geleidelijk werd verlaten. Dorpsbewoners gingen werken aan de kust of in de mijnen van het eiland, Kastro achterlatend als een spookdorp.

De laatste jaren worden er steeds meer huizen in Kastro gerenoveerd of opnieuw gebouwd in traditionele stijl. Langzamerhand is er weer leven aan het komen in het mooie oude dorpje. Het prachtige uitzicht vanuit het dorp op een laagvlakte, op de zee en op het schiereiland Athos is door de eeuwen heen onveranderd gebleven. Lange tijd waren het vooral geiten en schapen die men tegen kwam in en rondom het dorp. Tegenwoordig kent het dorp weer tientallen bewoners.

Kastro werd gesticht in de 15e eeuw. Op de plaats waar nu het dorp ligt werd een kasteel gebouwd vanwaar de plaatselijke machthebbers Thassos en het dorp konden regeren. Omdat de plek vanuit de zee niet zichtbaar was en lastig te bereiken was het in de woelige een geliefde uitvalsbasis. Na de val van het Byzantijnse rijk zwierven veel piraten over de Egeïsche zee. Kastro bleef aanvallen bespaard, maar bleef door zijn afgelegen locatie ook een arme nederzetting. Dit zorgde voor de leegloop in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Het dorpje heeft een mooi klein kerkje gewijd aan de heilige Sint Athanasius en een ossuarium.

Hier ligt Kastro

Weersverwachting Kastro

vandaag
26° / 16°
morgen
25° / 16°
3 okt
23° / 15°
4 okt
24° / 13°
5 okt
25° / 16°
Meer weer van Kastro op klimaatinfo.nl

Meer informatie