Zakynthos

Griekenland

Het eiland Zakynthos behoort tot de best bezochte eilanden van Griekenland. Vooral onder Nederlanders is het een populaire vakantiebestemming. Dat komt vooral vanwege het beroemde Shipwreck Beach dat een enorme aantrekkingskracht heeft op toeristen. Een andere ‘bezienswaardigheid’ is de onechte karetschildpad. Dit mooie zeedier komt al duizenden jaren lang nesten maken op de stranden die aan de Laganasbaai liggen. Vakantiegangers hopen een glimp op te vangen van deze schildpadden waarvan volwassen exemplaren meer dan een meter lang kunnen worden.

Op het gebied van dorpen is het op Zakynthos helaas een klein beetje behelpen. Dat komt vooral door de grote aardbeving die de Ionische eilanden, waar Zakynthos toe behoort, zwaar trof. Veel dorpen moesten grotendeels herbouwd worden. Dat geschiedde zelden in de oorspronkelijke stijl. Van de dorpen op Zakynthos die je wel enigszins authentiek mag noemen, zijn er veel ten prooi gevallen aan het toerisme. Dorpen aan de kust zijn uitgegroeid tot badplaatsen en dorpen in het binnenland richten zich met kraampjes, winkels en horeca vooral op de toeristen die passeren. Daar is niets mis mee, maar je moet toch enigszins authenticiteit behouden hebben voor een plekje op deze site. Daarom zijn wij uiteindelijk maar op twee dorpen uitgekomen die hun plekje verdiend hebben. Wel moeten we aangeven dat naast bergdorp Gyri ook Loucha en Agia Marina hier hadden kunnen staan. We hebben tussen deze drie vlak bij elkaar gelegen dorpen onze keuze op Gyri laten vallen.

Een aanrader voor wie de authentieke kant van Zakynthos wil beleven is een Zakynthos-vakantie bij Eliza was here. Deze reisorganisatie vermijdt de massa en biedt kleinschalige accommodaties aan op leuke plekken op het eiland.

Gyri

Gyri is een vrij hoog in de bergen gelegen dorpje waar je oog in oog komt te staan met het echte Zakynthos. Hier lijkt de tijd jarenlang stilgestaan te hebben. Wat een plaatje!

Op het moment dat ik Gyri binnengereden kom krijg ik jubeltenen. Dit is een dorp waar ik naar op zoek was. De weg ernaar toe was al erg mooi. Ik zou het bijna de betiteling spectaculair durven te geven. Via smalle, kronkelige bergwegen uitjes met af en toe een flinke haarspeldbocht kom je aan bij een smalle toegangsweg tot het dorp. Alleen al dat beeld is er een die ik nooit meer zal vergeten. Na een hele week op Zakynthos verbleven te hebben en in andere zogenaamd authentieke dorpjes vooral toeristen winkels en tavernes met cheeseburgers gezien te, had ik de moed al een klein beetje opgegeven om nog een dorp te vinden dat zich kwalificeert als een van de mooiste dorpjes van dit eiland.

» meer over Gyri

Keri

Gelegen in een heuvelachtig landschap vol olijfbomen ligt Keri; een Grieks dorp zoals toeristen het graag zien: een gezellig maar klein dorpsplein, oude huizen en mooie panorama’s.

Als je verblijft in een van de drukkere toeristenplaatsen op Zakynthos dan is het enige wat echt ontbreekt een authentiek Grieks dorp. Gelukkig kun je vanuit Laganas of Kalamaki naar Keri rijden. Dit dorpje voldoet precies aan het beeld dat vakantiegangers hebben bij een typisch Grieks dorp. Alleen al de route en toe is de moeite waard. Je rijdt via bochtige en soms iets wat steile weggetjes naar de zuidwestelijke punt van het eiland. Vooral als je wat vroeger op de dag rijdt en het zonlicht de olijfbomen fraai belicht is dit een geweldig stukje om doorheen te rijden. Als je van het oostelijke richting Keri binnenrijdt kom je eerst een heel klein kapelletje. Vervolgens rijtje via de hoofdweg het dorp binnen.

» meer over Keri