Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kisujbanya

Kisujbanya is een klein dorpje in het zuidwesten van Hongarije. Het is een prachtig voorbeeld van een traditioneel Zwabisch dorp. Het dorpje is nog grotendeels intact en ligt enigszins van de wereld afgeschermd. Er loopt slechts één weg naartoe.

Kisujbanya ligt midden in een prachtig natuurgebied. Het dorpje is nog helemaal in zijn oude traditionele vorm. In de 13e eeuw kwamen op uitnodiging van de Hongaarse koning, mijnwerkers, ijzerhandelaren en ambachtslieden uit Duitsland naar Hongarije toe. Deze Duitsers vestigden zich overal in Hongarije en het huidige Slowakije en Roemenië om de mijnbouw verder tot ontwikkeling te brengen. Een van de dorpjes waar ze zich vestigden was het dorpje Kisujbanya. Wie Kisujbanya bezoekt kan dit doen via de weg die ernaar toe loopt of via de wandelroute van 2,5 km vanuit Obanya.

De huizen in Kisujbanya hebben een karakteristieke langgerekte vorm. Aan de zijkant bevindt zich een langgerekte overkapping die is afgewerkt met mooie houten pilaren. Vaak zijn deze pilaren voorzien van prachtig houtsnijwerk. De huizen hebben hier en daar mooie kleuren. Het dorpje heeft nog een originele waterpomp. Net buiten het dorp op weg naar Obanya tref je nog een oude molen aan waar men vroeger het graan mee kon malen. Iets hoger gelegen op een heuvel is nog het oude kerkje te bewonderen.

Door zijn geïsoleerde ligging, is Kusujbanya een oase van rust. De autoweg ernaar toe is alleen begaanbaar bij goed weer. (bij slecht weer kan er een stuk weg wegslaan of komen er modder en bomen over de weg) De wandelroute vanuit Obanya is erg leuk en her en der ook avontuurlijk, omdat je stukjes door de rivier moet klauteren. Dit alles zorgt er wel voor dat er geen hordes mensen naar het dorp toe komen. De stilte wordt er alleen doorbroken door het gezoem van insecten en een blaffende hond die wandellaars waarschuwt. Af en toe hoor je een zaag als de mannen uit het dorp het haardhout voor de winter klaarmaken.

Hier ligt Kisujbanya

Weersverwachting Kisujbanya

vandaag
21° / 12°
morgen
22° / 12°
14 apr
26° / 14°
15 apr
27° / 14°
16 apr
14° / 8°
Meer weer van Kisujbanya op klimaatinfo.nl

Meer informatie