Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tihany

Het dorpje Tihany is te vinden in het noordelijke deel van het Balatonmeer op het Tihany-schiereiland. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is de benedictijnen abdij van Tihany op het hoogste punt van het dorp.

De abdij van Tihany is gesticht in de elfde eeuw in opdracht van koning Andreas de eerste van Hongarije. De stoffelijke resten van koning Andreas liggen begraven in de crypte van de abdij. Het was de bedoeling om onder de abdij een mausoleum voor de koningen van Hongarije te maken, toch is alleen koning Andreas hier begraven. De Adijker bestaat ui twee toren met ui-vormige daken en een lang schip. In de kerk die alleen tegen betaling te bezichtigen is zijn enkele prachtige fresco’s en een indrukwekkend altaar te vinden. Met name door de hogere ligging van de abdijkerk is het de belangrijkste bezienswaardigheid van Tihany

Naast de kerk heb je een schitterend uitzicht over het Balatonmeer. Vanaf de kerk kun je via de Pisky-promenade  naar de oude en nieuwe haven van Tihany lopen. Onderweg kom je het etnografisch Openluchtmuseum tegen. In dit museum kom je meer te weten over het leven in en om Tihany enkele eeuwen geleden.

Het Tihany schiereiland is met name bekend en geliefd bij wandelaars. Op het schiereiland startten verschillende wandelingen, deze zijn duidelijk aangegeven met verschillende kleuren. De blauwe route wordt gezien als de mooiste. Je komt onderweg een binnenmeer en een lavakegel tegen.

Het centrum van Tihany bestaat vandaag de dag vooral uit winkeltjes, restaurants en bars. De toeristische informatie is gevestigd in een prachtige historische hoeve, je kunt hier de nodige informatie krijgen over de verschillende bezienswaardigheden van het dorp. Zo leer je er bijvoorbeeld dat bijna alle huizen in het dorp zijn gebouwd met tufsteen en dat als cement een mengsel van leem n slib is gebruikt. Tihany is een van de populairste dorpen aan het Balatonmeer. Dit zorgt ervoor dat het dorp in de zomermaanden overlopen wordt door toeristen. Tijdens ons bezoek kwamen we er zelfs een toeristentreintje tegen. Als je een rustig dorpje wil bezoeken, dan is Tihany zeker niet de beste optie, toch is het een bezoek meer dan waard.

Hier ligt Tihany

Weersverwachting Tihany

vandaag
29° / 21°
morgen
28° / 21°
26 jun
24° / 20°
27 jun
24° / 21°
28 jun
27° / 21°
Meer weer van Tihany op klimaatinfo.nl

Meer informatie