Comomeer

Italië

Het Comomeer is gelegen in het Noorden van Italië in de provincie Lombardije. Het meer is een zeer geliefde vakantiebestemming onder de toeristen. Niet verwonderlijk; de streek werd al in de Romeinse tijd bewoond en ontwikkelde zich steeds verder. Vanaf de 19e eeuw kwam er ook het toerisme op gang. Overal aan het meer vind je kleine dorpjes en stadjes op de steile wanden van de heuvels die het Comomeer omringen. Het Comomeer is 425 meter diep en daarmee het diepste meer van de noordelijke Italiaanse meren. Toeristen komen hier graag om te varen op het meer en allerlei watersporten te beoefenen. Ook de heuvels om het meer zijn geliefd. Hier liggen prachtige wandelroutes. Hoofdstad van de regio is de stad Como. De binnenstad met zijn kleine straatjes en grote kathedraal is een belangrijke trekpleister.

Het weer aan het Comomeer is wat minder stabiel door de noordelijk ligging, waarbij de bergen veel invloed uitoefenen op het dagelijkse weer. De grootste kans op goed weer rond het meer heb je in het zomerseizoen. 

Bellagio

Bellagio is een prachtig populair dorpje op de oever van het Comomeer. Het dorpje is met name erg populair bij de toeristen omdat het een van de aankomstplaatsen is van de van de veerdienst die vanaf Menaggio vertrekt.

Belaggio is met name populair omdat er in het dorp veel restaurants te vinden zijn. Een groot deel van deze restaurants zijn te vinden aan de oever van het Comomeer op de boulevard van Bellagio. Het eerste wat je opvalt als je naar Bellagio vaart zijn de prachtige villa’s die aan de rand van het dorp staan. De bekendste villa is de Villa Melzi. In deze villa verbleef de componist Franz Liszt geruime tijd samen met zijn geliefde gravin d’Agoult. De dochter van Franz Liszt en Gravin d’Agoult, Cosima Wagner is in Bellagio geboren.

» meer over Bellagio

Domaso

Domaso is een klein dorpje in het noordelijke deel van het Comomeer in de regio Lombardije. Het is voor veel toeristen een geliefde bestemming. Dit hoofdzakelijk door de vele campings die er in de buurt van het dorp te vinden zijn.

Het dorpje ligt aan de monding van de rivier de Livo in het Comomeer. Het dorp beschikt over een mooie boulevard waar je in de zomermaanden heerlijk onder de bomen kunt flaneren. De smalle steile straatjes van het dorp voeren je uiteindelijk naar het kerkplein met daarop de kerk van Sint Bartolomeus. Er is in het dorp ook nog een oudere kerk te vinden de Kerk van Sint Johannes de Doper maar deze kan helaas niet te bezichtigt worden.

» meer over Domaso

Menaggio

Menaggio ligt in de Italiaanse regio Lombardije aan het prachtige Comomeer. Het dorpje Menaggio ligt op de plaats waar de rivier de Sanagra uitkomt. Het is ook een plaats waar je de veerboot voor over het meer kunt nemen met de auto.

Menaggio is een belangrijk dorp aan het Comomeer. Vanuit het Zwitserse Lugano is dit de eerste plaats over de grens met Zwitserland. Bovendien kun je hier met de auto oversteken naar plaatsen als Varenne en Bellagio. Mennagio is al lange tijd een belangrijke toeristische plaats aan het Comomeer. De staatsman Winston Churchill boekte hier al een kamer om in zijn spaarzame vrije tijd het prachtige meer te schilderen. Vooral in de zomermaanden is de badplaats erg populair en vinden vele toeristen de weg naar het sfeervolle plaatsje aan het Comomeer. Er is een mooie langgerekte boulevard waar je in de avonduren mooi kunt slenteren langs het meer.

» meer over Menaggio

Santa Maria Rezzonico

Gelegen op de oever van het Comomeer aan de voet van de berg Bregagno ligt het pittoreske dorpje Santa Maria Rezzonico. Dit voormalige vissersdorp wordt al vele eeuwen bewoond. Belangrijkste blikvanger is het kasteel.

Santa Maria Rezzonico ligt in de gemeente San Siro, een kleine gemeente waar slechts 1.500 mensen wonen een klein deel hiervan woont in Santa Maria Rezzonico. Het dorp bestaat niet uit veel meer dan enkele steile straten die je van het kasteel naar de oever van het Comomeer brengen. Deze “straten” bestaan hoofdzakelijk uit traptreden waardoor gemotoriseerd vervoer in Rezzonico zo goed als onmogelijk is. Eenmaal de treden of het padje afgedaald kom je bij een strandje of een plekje uit waar je even heerlijk kunt zitten aan het water van het mooie Comomeer. De locals komen hier samen tegen de avond om even heerlijk in het water af te koelen.

» meer over Santa Maria Rezzonico

Tremezzo

Tremezzo is een klein dorpje aan het Comomeer in de provincie Como in de regio Lombardije. Het is een klein dorp waar ongeveer 1.400 mensen wonen. Het stadje is lang een eigen gemeente geweest maar ligt sinds 2014 in de gemeente Tremezinna.

Het is een populairs dorpje bij toeristen dit hoofdzakelijk door het prachtige hotel wat midden in het dorp staat Grand Hotel Tremezzo. Dit hotel valt met name op door zijn prachtige zwembad dat midden in het Comomeer ligt. Dit is echter niet het bekendste hotel van het dorp. Deze eer gaat naar Hotel Bazzoni werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door Amerikaanse bombardementen. Tijdens dit bombardement werden zestien burgers van het dorp gedood.

» meer over Tremezzo

Varenna

Varenna is zonder twijfel één van de mooiste dorpjes aan het Comomeer in de regio Lombardije bij de monding van de rivier de Esino. Het dorpje ligt op de oostelijke oever van het meer en is vrij gemakkelijk te bereiken via een veerpont.

Als je met de veerpont naar Varenna vaart dan zie je het dorpje al van verre liggen. De schoonheid van het dorp is het eerste wat opvalt. De veerpont legt aan een stukje van het dorp vandaan maar de wandeling naar het dorp toe is al net zo mooi als het dorp zelf. Op het pad kom je verschillende muzikanten tegen die voor de juiste sfeer zorgen. Als je het dorp inloopt kom je eerst op een heel klein pleintje uit waar een restaurant en enkele winkels te vinden zijn. Er is ook een heel klein strandje waar je even de voeten kunt laten afkoelen in het Comomeer.

» meer over Varenna