Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Riva del Garda

Riva del Garda is het meest noordelijke dorp van het Gardameer. Samen met het ernaast gelegen Tórbole vertegenwoordigt Riva del Garda de regio Trentino aan het Gardameer.

Riva del Garda heeft door de noordelijke ligging een ander klimaat en een ander uiterlijk dan veel andere plaatsen aan het Gardameer. Omdat de omgeving van Riva veel bergachtiger is, is het weer er een stuk wispelturiger. Dat is vooral te merken in de tussenseizoenen. In de wintermaanden is het er een stukje koeler dan de zuidelijke dorpen aan het Gardameer. Dat komt omdat de zon dan minder lang schijnt in Riva, vanwege de berg aan de westelijke kant die al vrij vroeg in de middag een schaduw over het dorp werpt.

Of je Riva een dorp mag noemen valt overigens te betwisten. Met ongeveer vijftienduizend inwoners is Riva del Garden zo’n geval van ’te groot voor een servet, maar te klein voor een tafellaken’. Om het een stad te noemen heeft Riva del Garda te weinig een regionale functie. Ook ontbreken redelijk wat voorzieningen die je in een stad wel zou mogen verwachten.

Riva del Garda heeft niet alleen een klimaat dat wat minder mediterraan te noemen is. Ook uiterlijk heeft het dorp wel iets weg van een Zwitsers dorp. De winkelstraten, de huizen en de hotels hebben wel iets weg van hoe je het in Zuid-Zwitserland aantreft. Het publiek dat Riva del Garda bezoekt is ook wat meer Duits en Zwitsers. Riva is overigens ook erg in trek bij sportievelingen. Zo is Riva del Garda een populaire tussenstop voor fietsers. In de omgeving zijn veel wielrenners en mountainbikers actief. Sommigen stopen hier alleen om van de heerlijke ijsjes te genieten, een deel overnacht ook in Riva del Garda.

Riva del Garda heeft een paar bezienswaardigheden die het vermelden waard zijn. Zo ligt aan het water een burcht die alleen maar via een brug te benaderen is: de Rocca. Vroeger een belangrijke vesting, tegenwoordig doet het dienst als stadsmuseum. Je kunt archeologische vondsten uit de omgeving bekijken, oude schilderwerken waarop Riva del Garda en andere plaatsen aan het Gardameer staan en nog meer objecten die direct of indirect met Riva del Garda te maken hebben.

Ook fraai zijn de driestadspoorten die nog intact zijn, de barokke kerk Chiessa dell’ Inviolata en de 34 meter hoge toren Torre Apponale, die zeer bepalend is voorde sfeer in het oude centrum van Riva del Garda. Het centrum is overigens grotendeels autovrij. Wel wordt je soms gestoord van/door (kies zelf maar) het toeristentreintje dat door het centrum rijdt. Binnen het voetgangersgebied zie je een mooie mix van horeca en winkels. Gelukkig niet alleen toeristenwinkels, maar ook een aantal winkels die van Riva del Garda een leuke plek maken om een paar uurtjes te shoppen.

Hier ligt Riva del Garda

Weersverwachting Riva del Garda

vandaag
19° / 11°
morgen
19° / 14°
15 jun
17° / 14°
16 jun
22° / 14°
17 jun
23° / 15°
Meer weer van Riva del Garda op klimaatinfo.nl

Meer informatie