Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Salò

De allereerste keer dat we Salo bezochten waren we op slag verliefd. Vijf jaar later bezochten we dit dorp aan de westelijke kant van het Gardameer opnieuw en zagen dat Salò niets aan schoonheid ingeboet had.

Salò is een vrij oud dorp. Het wordt ook wel eens een klein stadje genoemd, wat het vooral te danken heeft aan de belangrijke rol die Salò in verschillende periodes in de geschiedenis heeft vervuld. In de tijd dat Venetië een zeer belangrijke rol speelde in dit deel van Europa vertoefden de rijke Venetianen in de zomermaanden graag in deze mooiste plek aan de Riviera, zoals men het toen al noemde.

Een tweede belangrijke periode is er eentje waar men in Italië niet echt trots op is. Het is de periode dat de fascistische leider Benito Mussolini hier woonde. Hij maakte van Salò tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs de hoofdstad van de Republiek van Salò, een Italiaanse fascistische republiek die ruim anderhalf jaar heeft bestaan. De capitulatie van de Italiaanse en Duitse legers maakte een einde aan deze republiek.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Sirmione en het Gardameer met extra korting bezoeken? Koop hier het Gardameerpas en geniet vandaag van je korting.

De tijd van Mussolini ligt gelukkig ver achter ons. Wat overgebleven is, is visueel één van de mooiste dorpen, zo niet hét mooiste dorp aan het Gardameer. Dat heeft Salò vooral te danken aan de aanwezigheid van de ruim twee kilometer lange autovrije wandelpromenade langs het water. Deze ongelijk gevormde wandelpromenade is de plek waar men komt om te flaneren, om te eten en te drinken. Of je nou overdag of ’s avonds hier naartoe gaat, de promenade van Salò is altijd betoverend mooi. Hier geen grote neon-reclames of enorme uitstallingen van koopwaar. Nee, de sfeer langs de promenade is vrij ingetogen. In het water dobberen wat bootjes. Aan de westelijke kant van de boulevard is een jachthaven gesitueerd.

Parallel aan de Lungolago G. Zanardelli, zoals de promenade officieel heet, ligt deVia San Carlo. Dit is een vrij nauwe en tevens autovrije winkelstraat. Correctie: dit is dé winkelstraat van Salò. Houd er rekening mee dat de winkels tussen 13 en 15:30 uur merendeels gesloten zijn vanwege de middagrust. Eigenlijk is het daardoor wel het mooiste moment van de dag om de straat zelf te bewonderen. Je bent dan meer geneigd om ook naar de vele gekleurde gevels te kijken in plaats naar de etalages met koopwaar.

In Salò staat de grootste en tevens belangrijkste kerk van het Gardameer. De Duomo Santa Maria Annunziata is gebouwd in de vijftiende eeuw. De kerk is in de laatgotische stijl gebouwd en bevat enkele fraaie fresco’s. De kerk is gratis te bezoeken. Aan het begin van de middag is hij gesloten. Fotograferen is niet toegestaan in de kerk.

Hier ligt Salò

Weersverwachting Salò

vandaag
9° / 4°
morgen
11° / 4°
25 apr
11° / 4°
26 apr
14° / 6°
27 apr
15° / 12°
Meer weer van Salò op klimaatinfo.nl

Meer informatie