Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sirmione

Als er één dorp aan het Gardameer is dat niet mag ontbreken op mooistedorpjes.nl dan is het Sirmione wel. Dit dorp is het drukstbezochte dorp aan het Gardameer.

Sirmione is gelegen op een schiereiland aan de zuidkant van het Gardameer. Hierdoor is het centrum van het dorp vrij beperkt bereikbaar. Met de auto kun je tot vlak voor de entree van het centrum komen. In totaal zijn er drie betaalde parkings waar je je auto kunt parkeren. Deze kom je alledrie tegen voordat je bij het Castello van Sirmione komt. Houd er rekening mee dat parkeren vrij duur is en dat de weg naar deze parkeerplaatsen erg druk kan zijn. In de zomermaanden ben je eigenlijk bijna gegarandeerd van files. Dagelijks trekken dan duizenden toeristen naar Sirmione. Het zal je opvallen dat er vooral ook veel groepen rondlopen in Sirmione.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Sirmione en het Gardameer met extra korting bezoeken? Koop hier het Gardameerpas en geniet vandaag van je korting.

De grote aanloop van toeristen heeft een aantal nadelen voor Sirmione. Het meest jammere is dat alles, maar dan ook daadwerkelijk alles draait om het toerisme. Het eigenlijke karakter dat Sirmione heeft is daardoor grotendeels verloren gegaan. Het is een toeristisch bolwerk geworden waarbij het soms lastig wordt om het eigenlijke Sirmione nog te ontdekken, laat staan te fotograferen. Op bijna iedere plek die een beetje de moeite waard is lopen wel toeristen.

Je zou je na de introductie bijna afvragen waarom Sirmione toch tot de mooiste dorpjes aan het Gardameer gerekend wordt. De belangrijkste reden is dat dit historische dorp niet voor niets zoveel bezocht wordt. De ligging op het schiereiland zorgt ervoor dat er een aantal mooie facetten zijn ontstaan binnen Sirmione. Ten eerste is er de indrukwekkende entree door de poort die hij het Castello de Sirmione behoort. Dit kasteel is overigens (tegen betaling)te bezoeken. Wie de trappen beklimt naar de top van het kasteel die wordt beloond met een fraai uitzicht over Sirmione en het Gardameer.

Aan de noordkant van het schiereiland ligt echter dé bezienswaardigheid van Sirmione: de grotten van Catallus. Hier kun je de restanten van een oude Romeinse villa bewonderen (Villa Romana) en het museum Antiquarium bezoeken. Dit is het mooiste museum van het Gardameer. Je kunt een deel van de route naar de grotten van Catallus afleggen met een toeristentreintje. Je kunt er ook voor kiezen de panoramische route te wandelen langs het Gardameer. Deze route ligt aan de oostelijke kant van Sirmione. Het pad voert je langs de zestiende-eeuwse kerk Santa Maria Maggior, zwavelbronnen en strandjes. De zwavelbronnen zijn de reden dat Sirmione al eeuwen geleden furore maakte als kuuroord. Nog steeds vind je in Sirmione een aantal spa’s.

Aan de westelijke oevers van het centrum zie je meerdere terrassen die op palen boven het water zweven en het naar onze mening mooiste plein van Sirmione: Piazza Giosuè Garducci.

Hier ligt Sirmione

Weersverwachting Sirmione

vandaag
12° / 8°
morgen
13° / 9°
25 apr
14° / 9°
26 apr
15° / 11°
27 apr
15° / 10°
Meer weer van Sirmione op klimaatinfo.nl

Meer informatie