Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Monte Isola

Monte Isola is een eiland in het Lago d’Iseo. Het is het grootste eiland in een Italiaans meer en het is terug te vinden op de “I Borghi Piú belli d’Italia”. De officiële lijst met mooiste dorpen in Italië.

Het eiland Monte Isola vormt een zelfstandige gemeente waarbinnen enkele kleine dorpen liggen. De “I Borghi Piú belli d’Italia” behandelt Monte Isola als een dorp, dus zullen we dit ook doen. De geschiedenis van het eiland gaat terug tot de achtste eeuw, al zijn er bij opgravingen veel oudere bewijzen van bewoning op het eiland gevonden. In de achtste eeuw wordt Monte Isola en de rest van het Iseomeer door de koning van Lombardije, toevertrouwd aan aan de Benedictijnen van San Salvatore. In het begin van de tiende eeuw stonden er op het eiland een paar huizen, wat boerderijen en was er kleine haven. De rest van het eiland was gevuld met bos, akkers en wijngaarden. 

Vakantie aan het Lago d'Iseo

Monte Isola het Iseomeer is een populaire vakantiebestemming. Door deze ligging in het Iseomeer is het op Monte Isola vaak wat drukker dan in de andere platsen in de omgeving. Bekijk de mooiste vakantievilla’s op Monte Isola en omgeving op Belvilla. Liever niet op een huurhuis? Bekijk dan de hotels op het eiland, ons favoriete hotel op Monte Isola is het La Foresta Monteisola, niet op de minste plaats vanwege het prachtige uitzicht op het Lago d’Iseo.

Monte Isola is de laatste decennia uitgegroeid tot een van de populairste toeristische bestemmingen in Noord-Italië. In 2019 belande het eiland zelfs op de derde plaats met beste toeristische bestemming in Europa (achter Boedapest en Braga). In 2016 was het de kunstenaar Christo die het eiland wereldberoemd maken, nadat hij zijn project “The Floating Piers” hier onthulde.

Monte Isola is vooral geliefd als fiets- en wandelbestemming. Een rondje rondom het eiland is ongeveer negen kilometer lang en gemotoriseerd verkeer kom je er niet of nauwelijks tegen. Heb je geen zin om baar de top van het eiland te lopen, dan kun je de elektrische bus nemen. Een van de weinige vervoersmiddelen die je wel op het eiland tegenkomt. Op de top staat het heiligdom “Madonna della Ceriola”. Vanaf deze plaats heb je het mooiste uitzicht over het eiland en het Lago d’Iseo.

Siviano
De belangrijkste en grootste plaats op het eiland is altijd het dorp Siviano geweest. Vanaf de pier van het dorp loop je via enkele smalle straatjes en versleten trappen, het historische centrum van het dorp in. Daar valt als eerste de torre Martinengo op het “la piazza del municipio” op. Deze twintig meter hoge vierkante toren is een van de oudste nog bestaande gebouwen in het dorp. Via een smal straatje en een oude trap kun je verder naar boven lopen naar de Santi Faustino e Giovita, waar je het mooiste uitzicht hebt over het Siviano.


Carzano
Aan de Oostelijk kant van het eiland ligt het havenplaatsje Carzano. Dit is voor een deel van de toeristen de plaats waar ze aankomen op Monte Isola. Het is een klein dorp met een winkeltje, een gezellig terras en twee kleine paleizen die beide in privé-bezit zijn. Het is de perfecte plaats om je wandeling of fietstocht op het eiland te beginnen. 

Peschiera Maraglio

Peschiera Maraglio is mischien wel het toeristische deel van Monte Isola. Het dorpje – dat ooit uitsluitend door vissers werd bewoond – heeft een gezellige boulevard vol met terrassen en winkels. Vroeger hingen op deze plaats de vissen en visnetten te drogen, als eerbetoon hieraan, is er op de boulevard nu een kunstwerk te zien, dat hieraan herinnert. Belangrijkste bouwwerk in Peschiera Maraglio is het Castello Oldefredi.

Hier ligt Monte Isola

Weersverwachting Monte Isola

vandaag
7° / 5°
morgen
8° / 6°
28 feb
12° / 8°
29 feb
15° / 7°
1 mrt
14° / 7°
Meer weer van Monte Isola op klimaatinfo.nl

Meer informatie