Tindari heette in de Griekse oudheid Tyndaris en was een roemrijke stadstaat. Tegenwoordig zijn het vooral pelgrims die naar Tindari trekken. Zij komen bidden en boete doen in het heiligdom van de Madonna van Tindari.
Van de oude stad Tyndaris staat niet veel meer overeind. In de Griekse oudheid kwam de stad tot grote bloei en ook in de Romeinse tijd was Tyndaris een belangrijke stadstaat. De oude Griekse kolonie werd echter verwoest door de Arabieren. Tegenwoordig kun je nog het oude theater bekijken en zijn de resten te zien van de agora. Het stratenplan van de oude stad is in de resten nog goed zichtbaar. Naast het theater in het archeologische museum zijn de vondsten uit het oude Tyndaris te zien. Ook liggen er nog resten van Romeinse baden en een oude Romeinse villa.
Het meest in het oog springend in Tindari is echter het Heiligdom van de zwarte Madonnna bovenop de berg. Onderaan de heuvel kun je de auto parkeren en met een busje rij je gemakkelijk omhoog naar het heiligdom. Het Heiligdom van de Zwarte Madonna van Tindari is er al sinds de middeleeuwen, de huidige kerk echter sinds 1979. Het is een fraai staaltje protserigheid en kitsch. De kerk is overdadig versierd met schilderingen en beelden. Ieder dag komen er vele pelgrims het Zwarte Madonna beeld bewonderen en boete doen in de rijen biechthokjes die hier speciaal voor dit doeleinde zijn weggezet.
Ook voor wie niets met oudheid en kerken heeft is Tindari de moeite waard. Vanaf het plein bij de kerk heeft u een van de mooiste uitzichten van Sicilië. Aan de voet van de heuvel van Tindari ligt de Laguna di Oliveri. Een prachtige zandlagune met enkele natuurlijke meertjes. Het terras van het restaurant bij de kerk kijkt uit over dit mooie strand en de kaap van Milazzo. Bij mooi weer zie je ook de Egeïsche eilanden liggen. Het is het soort uitzicht wat zelfs de slechtste gerechten mooi maakt. (het is overigens prima eten in het restaurant)