Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Montepulciano

Op één van de hoogste heuvel van Toscane is het dorpje Montepulciano te vinden. Dit prachtige dorpje in de provincie Siena staat wereldwijd bekend om zijn wijnen met name om de Vino Nobile di Montepulciano.

Montepulciano is een prachtig langgerekt dorp bovenop een heuvelkam. Het centrum van het dorp wordt gevormd door het Piazza Grande aan dit schitterende plein zijn enkele van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Montepulciano te vinden. De Duomo van Montepulciano ook wel de Duomo Santa Maria genoemd is misschien wel het opvallendste bouwwerk aan dit plein. Deze prachtige kathedraal is gebouwd in de twaalfde eeuw maar al in de achtste eeuw was er een doopkapel op deze plaats te vinden. De kathedraal doet aan de buitenzijde wat sober aan maar aan de binnenzijde is hij rijkelijk versierd met schilderijen, grafmonumenten en fresco’s. De bijbehorende toren is gebouwd in een andere stijl.

Een andere bezienswaardigheid aan het Piazza Grande is het Palazzo Comunale. Dit gebouw is maar niet heel bijzonder de bijbehorende toren is dat wel. Met name het feit dat je hem kunt beklimmen. Vanaf de toren heb je namelijk een prachtig uitzicht over Montepulciano en de omliggende valleien. Op heldere dagen kun je vele kilometers ver kijken.

Zoals al gezegd staat het dorp bekend om zijn wijn en met name om de Vino Nobile di Montepulciano. Deze wijn wordt exclusief gemaakt in de gemeente Montepulciano. Voor de wijn wordt de Sangiovese-druif gebruikt en enkele andere lokale druivensoorten. De Sangiovese-druif wordt bijna uitsluitend in Italië gebruikt. Nadat de wijn is geproduceerd wordt hij enkele jaar op eikenhouten vaten gelagerd. Dit gebeurt in één van de kelders die te vinden zijn in de gemeente Montepulciano. In het stadje Montepulciano bevinden de kelders van de’Ricci één van de bekendste wijnhuizen in de regio. De kelders van dit wijnhuis kunnen gratis bezocht worden en als afsluiting kun je een kleine wijnproeverij houden. Als je er wijn koopt is deze ook gratis anders betaal je hiervoor een kleine vergoeding. De meeste restaurants in en om het dorp hebben meerdere wijnen op hun kaart staan.

In het dorp zijn er enkele hotels en appartementen te vinden waar je na het proven van de verschillende wijnen veilig de nacht kunt doorbrengen. Vergelijk de prijzen van deze verschillende hotels op trivago.nl

Aan de voet van Montepulciano ligt de San Bagio. Deze schitterende bedevaartkerk is het eerste wat opvalt als je naar Montepulciano rijdt. De kerk is gebouwd in het begin van de zestiende eeuw. De architect werd bij zijn ontwerp beïnvloed door de Sint Pieter kathedraal in Vaticaanstad. Binnen in de kerk vallen gelijk de geometrische vormen op. Het vloerplan van de kerk heeft de vorm van een Grieks kruis. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de kerk van twee torens te voorzien, jammer genoeg is er slechts één voltooid. Een bezoek aan de San Bagio is tijdens je bezoek aan Montepulciano is een must. Voor de sportieve vakantieganger loopt er een wandelpad van het stadje naar de kerk.

Hier ligt Montepulciano

Weersverwachting Montepulciano

vandaag
23° / 11°
morgen
27° / 11°
19 mei
21° / 15°
20 mei
22° / 16°
21 mei
21° / 14°
Meer weer van Montepulciano op klimaatinfo.nl

Meer informatie