Trentiono-Zuid-Tirol

Italië

Trentiono-Zuid-Tirol is een autonome regio in het Noordoostelijke deel van Italië. De regio is onderverdeel in twee provincies Trente en Zuid-Tirol. De regio grenst in het noorden aan Oostenrijk en Zwitserland. In het westen aan Lombardije en in het oosten aan Veneto. Ondanks het feit dat de regio in Italië ligt is een groot deel van de bevolking van deze regio Duitssprekend. Ongeveer veertig procent van de bevolking heeft als moedertaal Duits en zestig procent Italiaans. Een andere taal die in deze regio gesproken wordt is het Ladinisch.
Het landschap van Trentiono-Zuid-Tirol wordt hoofdzakelijk bepaald door de Dolomieten. De hoogste berg van deze keten de Marmolada ligt op de grens van de regio’s Trentiono-Zuid-Tirol en Veneto. De regio is met name geliefd als wintersportgebied maar ook in de zomermaanden trekken er veel toeristen naar dit gebied. Dit met name om te fietsen, wandelen en te bergbeklimmen. In de regio zijn naast enkele grotere plaatsen zoals Bolzano, Merano en Trento ook tal van prachtige kleine dorpjes te vinden. Het Gardameer is tevens in deze regio te vinden.

Ortisei

Het dorpje Ortisei ligt in het centraal zuidelijk deel van de provinvie Zuid-Tirol in de regio Trentiono-Zuid-Tirol. Ortisei staat ook wel bekend onder de namen Sankt Ulrich en Urtijëi.

Ortisei ligt in de Val Gardena op ongeveer 1230 meter hoogte. Mede hierdoor is het dorp in de wintermaanden een populaire wintersportbestemming. Ortisei ligt in het Ladinisch taalgebied. Deze taal wordt door minder dan vijftigduizend mensen gesproken maar het merendeel van de bevolking van dit dorp heeft het Landinisch als moedertaal. Gelukkig spreken de meeste inwoners van het dorp ook Italiaans en Duits. Ook de verkeersborden en verschillende borden in het dorp zijn geschreven in drie talen. Wil je meer weten over het dorp en zijn omgeving dan kun je een bezoekje brengen aan de plaatselijk toeristisch informatie.

» meer over Ortisei