Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Burano

Burano is een klein eiland in de Laguna van Venetië. Het eiland heeft iets meer dan tweeduizend inwoners en is samen met het eiland Murano een populaire toeristische dagexcursie. Burano staat vooral bekend om zijn vrolijk gekleurde huizen.

Burano bestaat uit vier eiland die door elkaar geschieden worden door kanalen, maar met bruggen onderling verbonden zijn. De geschiedenis van Burano loop ongeveer parallel met die van Venetië. Het stadje is gesticht door de inwoners van de stad Altino, die moesten vluchten voor de Hunnen en de Longobarden. De eerste huizen op het eiland werden van modder en riet gebouwd, pas in de elfde eeuw werden er de eerste bakstenen huizen gebouwd. Vanaf de dertiende eeuw werd het eiland onderdeel van de gemeente Torcello, wat later de gemeente Torcello-Burano zou worden, nu valt het eiland binnen de gemeente Venetië.
Door de eeuwen heen heeft Burano geen externe overheersers gekend tot de Fransen onder leiding van Napoleon in 1797 Venetië veroverden. Deze werden in 1806 verdreven door de Oostenrijkers, deze werden tijdens de Derde Italiaanse Onafhankelijkheisoorlog verdreven door het Koninklijke Italiaanse Leger.

Overnachten op Burano

Wil je de echte sfeer van het eiland Burano proeven, dan moet je er overnachten. In de avond als het merendeel van de toeristen het eiland verlaten hebben, daalt er een bepaalde rust over het eiland en voel je jezelf bijna onderdeel van de gemeenschap op Burano. Er zijn op Burano geen grote hotels te vinden. Wel zijn er verschillende b&b’s en guesthouses. De hoogst gewaarde van deze overnachtingsmogelijkheden, door andere gasten zijn Casa degli Artisti, Tiffany Home en Casa Nova.

Het belangrijkste bouwwerk op het eiland is de Chiesa di San Martino, uit de zestiende eeuw. Het eerste wat opvalt aan deze kerk is deze schuine klokkentoren, nu is dat niet heel ongewoon in Italië, maar deze staat behoorlijk uit het lood. Sinds de bouw ging de toren steeds schuiner staan, zelfs zo erg dat er meerdere malen delen zijn ingestort. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er een restauratie gedaan. Sindsdien zakt de toren niet meer verder en is hi nu uitgegroeid tot het symbool van het eiland Burano.
De rest van de kerk is redelijk sober. De buitenzijde werd nooit helemaal afgebouwd en het interieur is op wat altaarstukken en schilderijen na bijna saai te noemen.

Op het plein voor de kerk staat een monument voor de Italiaanse componist Baldassare Galuppi. Deze is vooral bekend om zijn komisch getinte opera’s. Zijn bekendste werken zijn “Gustavo primo re di Svezia” en “Il filosofo di campagna”.

Burano is beroemd om zijn prachtige felgekleurde huizen. Op de foto’s is dat slecht te zien, want we bezochten het eiland op een mistige dan in februari. Wat precies de oorsprong is achter de gekleurde huizen van Burano, doen verschillende verhalen de rondte. Zo is er een theorie, die zegt dat de gekleurde huizen dienden als baken voor de vissers, die zo veel makkelijker hun huis konden vinden. Een andere theorie is dat iedere kleur voor een bepaalde familie stond. Nu zijn deze gekleurde huizen het belangrijkste kenmerk van het eiland. De mooiste plek om de verschillende huizen te bekijken is vanaf de Tri Pont burg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op drie verschillende wijken van Burano.

Het belangrijkste exportproduct van Burano is het kant. Het kant van Burano verschilt op verschillende manieren van “gewoon” kant. Zo wordt het kant alleen geweven met een naald en hele dunne draden. Dit is een langzaam en tijdrovend werkje. Dit is terug te zien in de prijzen die nu voor het kant gevraagd wordt. In de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw waren er op het eiland meer dan vijfhonderd kantwerkers te vinden. Nu zijn het er nog een handjevol, die nu alleen nog kant maken voor de vele toeristen die jaarlijks het eiland bezoeken.

Burano is alleen per boot bereikbaar. Vanaf Venetië, maar vanuit andere eilanden en kustplaatsen vertrekken er met grote regelmaat veerboten naar Burano. Je kunt ervoor kiezen om een los ticket te kopen of een dagpas voor 1 of meerdere dagen. Vanaf het San Marcoplein in Venetië vaar je in iets meer dan een uur naar Burano.

Hier ligt Burano

Weersverwachting Burano

vandaag
24° / 15°
morgen
25° / 15°
14 apr
24° / 16°
15 apr
22° / 16°
16 apr
20° / 13°
Meer weer van Burano op klimaatinfo.nl

Meer informatie