Sal

Het Kaapverdische eiland Sal is al jaren de populairste toeristische bestemming van de hele Kaapverdische archipel. Dit begon met een Belg die in de jaren zeventig van de vorige eeuw een resort op het eiland bouwde, dat pas veel later door het grote publiek werd ontdekt. Tegenwoordig is Kaapverdië een van de drukstbezochte winterzonbestemmingen voor Nederlanders en is zelfs de zomerperiode een steeds populairder wordende vakantieperiode. Op het eiland Sal zijn eigenlijk geen grote plaatsen en steden te vinden. De hoofdplaats van het eiland Espargos, heeft iets meer dan zesduizend inwoners, wat ongeveer net zo veel is als de toeristische plaats Santa Maria. Verdeeld over het eiland zijn er op verschillende delen kleine dorpjes te vinden. Het merendeel van deze dorpjes hebben minder dan duizend inwoners. Het hele inwonersaantal van het eiland komt net boven de vijfentwintigduizend uit.

De dorpjes die op Sal te vinden zijn, hebben niets te maken met de authentieke dorpen, met stadsmuren, kastelen en andere bezienswaardigheden zoals we ze op andere plaatsen in de wereld kennen. De dorpen op Sal hebben wel een bijzondere authenticiteit waardoor het een geheel eigen sfeer heeft. Zo zijn het merendeel van de huizen in Palmeira en felle kleuren geschilderd en zijn de straten van Santa Maria een groot deel van het jaar gevuld met toeristen.

Palmeira

Palmeira is een klein stadje in het westelijke deel van het Kaapverdische eiland Sal. Het dorpje is te vinden op ongeveer vier kilometer van de hoofdstad Espargos en ligt iets ten zuiden van de populaire toeristische trekpleister de “Blauwe Grot”.

Het kleurrijk dorpje is de belangrijkste havenplaats van het eiland Sal en is in de loop van de jaren zelfs uitgegroeid tot de derde havenstad van Kaapverdië. Dit vooral te maken met de vele bevoorradingsschepen die iedere week in de haven van Palmeira aanleggen. Toch is het over het algemeen een rustig stadje met enkele kleine restaurants en een paar winkeltjes.

» dorpen in Palmeira

Santa Maria

Het dorpje Santa Maria is te vinden in het meest zuidelijk gelegen deel van het Kaapverdische eiland Sal. Het dorp is de meest toeristische plaats van heel Kaapverdië, dit heeft alles te maken met het acht kilometer lange zandstrand en de nabijheid van de luchthaven.

Het dorp is al gesticht in de jaren dertig van de negentiende eeuw, oorspronkelijk nat als de meeste plaatsen op het eiland voor de productie van zout. In deze tijd bestond het dorp uit niet veel meer dan enkele huisjes en een pier. Het dorp werd aan het einde van de negentiende eeuw verlaten, toen de productie stopte om vervolgens in 1920 weer te worden herontdekt door een Portugese zouthandelaar.

» dorpen in Santa Maria