Weersverwachting Rovinj

vandaag
26° / 20°
morgen
26° / 21°
15 jul
25° / 20°
16 jul
26° / 17°
17 jul
25° / 17°

Rovinj

Waar ligt Rovinj?

Externe links

Er zijn prachtige Venetiaanse koophuizen te zien, maar ook een Romaanse kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stak een nog sterkere ver-italianisering op. Nadat Italië zich had overgegeven aan de geallieerden bezette de Duitsers het mooie stadje. Na de oorlog ging het behoren tot Joegoslavië. Dit zorgde voor een flinke vlucht van de plaatselijke bevolking. Zo’n 85% van de inwoners vluchtte voor het communistische regime.

Rovinj staat ook bekend vanwege het wonder wat hier plaatsvond in de Middeleeuwen. Op het strand werd een stenen sacrofaag gevonden. Ondanks de verwoede pogingen van de dorpsbewoners lukte het niet de sacrofaag van het strand af te halen. Een kleine jongen echter lukte het wel om met eigen handen de sacrofaag naar de kerk te tillen op de top van de heuvel. Daar aangekomen bleek in de sacrofaag een lichaam te zitten van een mooie jonge vrouw die de heilige Eufemia bleek te zijn. Ieder jaar komen vele geloven vanuit het heel Kroatië om hier te bidden.

Rovinj is een van de oudste toeristische bestemmingen in Kroatië. Al na 1815 stond het dorp bekend als toeristische plaats. Er werden spoorwegen richting de plaats aan gelegd en er kwam een definitieve verbinding met het land. Er werd flink geïnvesteerd in hotels en andere voorzieningen voor de welgestelde. Rovinj werd een populaire bestemming bij de high society van Europa. Ook het naturisme kwam hier als een van de eerste op gang. In de buurt van Rovinj zijn diverse naturismecampings te vinden.

Foto's van Rovinj