Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rovinj

Het prachtige Rovinj was ooit een eiland, maar werd in de geschiedenis verbonden aan het vasteland en vormt nu een schiereiland. Rovinj is een toeristische plaats op het schiereiland Istrië.

De beschermde ligging van Rovinj heeft er voor gezorgd dat de stad veelal aan plunderingen en verwoesting is ontsnapt. De stad werd als eerste bewoond door de Romeinen en ontsnapte de verwoestingen van de Gothen die wel op het vaste land van Istrië huishielden. Het dorpje hoorde vervolgens bij het Byzantijnse rijk en daarna bij de stadstaat Venetië. Dit verklaart ook het sterk Italiaanse karakter wat het dorpje heeft. Onder de Venetianen ontwikkelde Rovinj zich als een sterke macht aan de zee. Dit zie je overal in het dorpje terug. Mooie is dat je precies de verschillende stijlen in het dorp kunt herkennen. Alle historische periodes zijn vertegenwoordigd in de gebouwen.

 

Er zijn prachtige Venetiaanse koophuizen te zien, maar ook een Romaanse kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stak een nog sterkere ver-italianisering op. Nadat Italië zich had overgegeven aan de geallieerden bezette de Duitsers het mooie stadje. Na de oorlog ging het behoren tot Joegoslavië. Dit zorgde voor een flinke vlucht van de plaatselijke bevolking. Zo’n 85% van de inwoners vluchtte voor het communistische regime.

Rovinj staat ook bekend vanwege het wonder wat hier plaatsvond in de Middeleeuwen. Op het strand werd een stenen sacrofaag gevonden. Ondanks de verwoede pogingen van de dorpsbewoners lukte het niet de sacrofaag van het strand af te halen. Een kleine jongen echter lukte het wel om met eigen handen de sacrofaag naar de kerk te tillen op de top van de heuvel. Daar aangekomen bleek in de sacrofaag een lichaam te zitten van een mooie jonge vrouw die de heilige Eufemia bleek te zijn. Ieder jaar komen vele geloven vanuit het heel Kroatië om hier te bidden.

Rovinj is een van de oudste toeristische bestemmingen in Kroatië. Al na 1815 stond het dorp bekend als toeristische plaats. Er werden spoorwegen richting de plaats aan gelegd en er kwam een definitieve verbinding met het land. Er werd flink geïnvesteerd in hotels en andere voorzieningen voor de welgestelde. Rovinj werd een populaire bestemming bij de high society van Europa. Ook het naturisme kwam hier als een van de eerste op gang. In de buurt van Rovinj zijn diverse naturismecampings te vinden.

Hier ligt Rovinj

Weersverwachting Rovinj

vandaag
28° / 22°
morgen
25° / 21°
26 jun
23° / 21°
27 jun
25° / 21°
28 jun
28° / 21°
Meer weer van Rovinj op klimaatinfo.nl

Meer informatie