Weersverwachting Kwaremont

vandaag
24° / 19°
morgen
23° / 18°
21 aug
24° / 17°
22 aug
25° / 15°
23 aug
23° / 16°

Kwaremont

Waar ligt Kwaremont?

Externe links

Het dorp dank zijn nationale bekendheid aan de met kasseien geplaveide heuvel de “Oude Kwaremont. Tijdens de ronde van Vlaanderen vormt de Oude Kwaremont al enige jaren de scherprechter van de koers. In sommige edities wordt deze taaie heuvel zelfs driemaal beklommen. Het is niet de hoogte of lengte die de Oude Kwaremont tot een van de lastigste heuvels van de “Ronde” maken maar de kasseien en de stijgingspercentages. Het steilste deel is tien procent. Voordat de Oude Kwaremont in 1974 werd herontdekt was de Kwaremont een belangrijke heuvel in de koers. Deze heuvel werd echter geasfalteerd en is sindsdien geen onderdeel meer van de Ronde van Vlaanderen. In andere Vlaamse dag klassiekers zoals de Omloop van het Volk, de E3-prijs, Dwars door Vlaanderen en Kuurne-Brussel-Kuurne is de Oude Kwaremont onderdeel geweest van het parkoers.

Tijdens de Ronde van Vlaanderen verander het dorpje Kwaremont in een grote feesttent. Langs het parkoers worden er honderden meter aan feesttenten gebouwd terwijl op andere plaatsen in het dorp tientallen friet- en hamburgerkramen te vinden zijn. Het eerste weekend van april is niet de beste periode om Kwaremont te bezoeken als je komt voor het dorp.

Het dorp wordt vanwege zijn mythische status het gehele jaar overspoeld door wielertoeristen die zelf de Oude Kwaremont willen bedwingen. Als ze niet aan het zwoegen zijn om boven te komen, dan zitten ze wel op een van de terrassen in het dorp.

Foto's van Kwaremont