Hongarije

Landen

Hongarije is een groot land in Centraal Europa dat doorsneden wordt door de Donau. Het land staat bekend om zijn schitterende landschap, zijn bijzondere cultuur en de vele prachtige steden en dorpen die verdeeld over het land te vinden zijn. Er zijn in Hongarije behoorlijk wat prachtige dorpen te vinden. Sommige van deze dorpen zijn zelfs op de Werelderfgoedlijst van de Unesco terechtgekomen. Veel van de dorpen in Hongarije hebben door de eeuwen heen hun authentieke karakter weten te behouden waardoor je er nog steeds een goed beeld kunt krijgen van hoe het leven er vroeger hier heeft uitgezien. Er zijn in Hongarije nog steeds een aantal dorpen te vinden die opgebouwd zijn als een nomadenkamp. Deze dorpen hebben in het midden een centrale plein met daaromheen cirkelvormige onverharde straten die weer met elkaar verbonden zijn met verharde straten. Door de eeuwen heen zijn de meeste dorpen deze vorm kwijtgeraakt maar als je goed kijkt kun je nog steeds bepaalde vormen herkennen. Er zijn verdeeld over het land opvallend veel kleine dorpjes te vinden en relatief maar weinig echte steden. Naast de hoofdstad Boedapest dat bijna twee miljoen inwoners heeft zijn er slechts een acht steden in het land te vinden met meer dan 100.000 inwoners. De grootste hiervan is Debrecen in het oostelijke deel van Hongarije.

Hortobágy

Hortobágy is een klein dorpje in het centraal-oostelijke deel van Hongarije in het comitaat Hajdú-Bihar. Het dorp ligt middenin het Nationaal park Hortobágy dat terug is te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Door de centrale ligging van het dorp in het Nationaal park Hortobágy is Hortobágy uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bezienswaardigheid. In het centrum van het dorp zijn er dan ook tal van winkeltjes en kraampjes te vinden waar zelfgemaakte rieten manden, zwepen, schapenvellen en andere typische producten van deze regio verkocht worden. In het kleine centrum van Hortobágy zijn verder nog enkele leuke restaurants en musea te vinden. De musea van Hortobágy vertellen het verhaal van de Poesta, zijn inwoners en de daarbij behorende tradities.

» meer over Hortobágy