Friesland

Nederland

De Elfstedentocht, Douwe Egberts en de Doutzen Kroes. Dat zijn voor veel Nederlanders bekende elementen uit de Nederlandse provincie Friesland. Ook het feit dat de Friezen hun eigen taal hebben die als officiële bestuurstaal geldt binnen de provincie geldt is bij velen bekend. Dat Friesland enorm veel prachtige dorpen telt weet echter niet iedereen. Als je voor de site mooistedorpjes.nl naar Friesland reist om een selectie te maken van de mooiste dorpen van deze noordelijke provincie dan heb je het zwaar. Niet omdat het lastig is om prachtige pareltjes te vinden, maar juist omdat je een aantal dorpen af moet laten vallen die waarschijnlijk wel een plekje op de site verdiend hadden als ze in een andere provincie gelegen zouden hebben.

Mocht je van fietsen houden dan zouden we aan willen raden om de alternatieve elfstedentocht per fiets te doen. Binnen een tocht van maar liefst 200 tot 250 kilometer passeer je verschillende prachtige Friese dorpen en steden. Je hoeft die afstand natuurlijk niet op één dag af te leggen. Wil je echt iets van de prachtige Friese cultuur meekrijgen dan zou je zo’n tocht over minstens vijf of zes dagen uit moeten smeren.

Joure

Joure is een oud dorpje in het zuidelijke deel van de provincie Friesland. Joure is de hoofdplaats van de gemeente De Fryske Marren waar ook dorpen als Bakhuizen, Sloten, Lemmer en Rottum deel van uitmaken

Joure is ontstaan bovenop een zandrug naast het naast het dorp Westermeer. In de vorige eeuw werd Westermeer onderdeel van het dorp Joure. De middeleeuwse kerktoren van Westermeer is nog steeds goed zichtbaar in het straatbeeld van Joure. Joure niet lang na het ontstaan uit tot een groot dorp dat al in 1466 het recht op een weekmarkt kreeg. Later verwierf het ook het recht op het hebben van een jaarmarkt. Deze markt wordt al sinds 1482 jaarlijks in het dorp gehouden op de vierde donderdag van september.

» meer over Joure

Lemmer

Lemmer is een prachtig dorp in het zuidwestelijke deel van Friesland het dorp ligt in de gemeente Fryske Marren. Lemmer is één van de populairste watersportplaatsen in Friesland dit door zijn ligging aan de Friese meren en aan het IJsselmeer.

Lemmer is een oud dorp dat al in de dertiende eeuw wordt genoemd in de geschiedenisboekjes. Indertijd had men het nog over Lenna. Door de ligging van Lemmer aan de voormalige Zuiderzee groeide het dorp als snel uit tot een belangrijke handelspost maar was ook kwetsbaar. Het dorp is in de loop der eeuwen meerdere malen in Hollandse handen geweest. Het dorp is tevens in handen geweest van de Bourgondiers, de Spanjaarden en de Engelsen. Later werd Lemmer één van de belangrijkste vissersdorpen van Nederland. Het dorp had een vloot van bijna 150 vissersboten. Met de komst van de afsluitdijk kwam hier een einde aan.

» meer over Lemmer

Sloten

Sloten is van oorsprong een middeleeuwse vestingstad in Friesland. Door de grootte en het inwonersaantal van nog geen duizend zielen is het volgens hedendaagse begrippen een dorp, maar dan wel meteen één van de mooiste dorpen van Friesland.

De geschiedenis van Sloten voert terug naar de dertiende eeuw, toen de familie Van Harinxma thoe Sloten hier een stenen nederzetting wegzette. De reden was dat deze plek strategisch goed gelegen was op de handelsroute van Bentheim naar Stavoren. Van de oorspronkelijke nederzetting, de stins, kun je tegenwoordig niets meer zien in Sloten. Wel zie je de duidelijke contouren en veel panden terug die in de eeuwen daarna gebouwd zijn rondom de waterweg “it djip”. Langs deze waterweg kun je genieten van een groot aantal grachtenpanden. Deze zijn tegenwoordig onderdeel van de Beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland.

» meer over Sloten

Woudsend

Woudsend is een klein dorpje in het zuidelijke deel van Friesland in de gemeente Súdwest-Fryslân. Woudsend staat bekend als een watersportdorp. Woudsend ligt aan de route van de Elfstedentocht maar behoort niet tot de elf steden.

Woudsend heeft net als veel andere historische dorpen in Friesland een beschermd dorpsgezicht. Het dorp kenmerkt zich door de twee molens en de rivier de Ee die dwars door het dorp stroomt. Deze rivier heeft jarenlang in Woudsend voor een verkeerschaos gezorgd maar sinds de aanleg van een nieuwe rondweg is het stilstaande verkeer zo goed als verdwenen uit het dorpshart. Er zijn in het kleine dorp drie kerken te vinden; de Sint-Michaëlkerk, de Kamel en de Gereformeerde kerk. Deze laatste heeft zijn oorspronkelijke doel verloren en doet tegenwoordig dienst als woonhuis.

» meer over Woudsend