Groningen

Nederland

De meest noordelijke provincie van Nederland herbergt een grote verscheidenheid aan leuke dorpen die vaak amper een paar honderd inwoners tellen. Redelijk wat van deze dorpen hebben beschermde dorpsgezichten.

De provincie Groningen heeft op de site www.mooistedorpjes.nl nogal voor wat reuring gezorgd. Dat komt omdat het een paar jaar heeft geduurd voordat de eerste Groningse dorpen op onze site verschenen. Boze e-mails, grapjes vanuit Friesland en zelfs items op de radio en lokale pers zijn het gevolg geweest van de jarenlange afwezigheid van Groningen op deze site. Men berichtte ons er zelfs van dat we Groningen express niet gepubliceerd hadden. De waarheid was gewoon dat Groningen vanuit West-Brabant, waar de auteurs wonen, een aardig stukje weg ligt en het er gewoon nog niet van gekomen was om Groningen te bezoeken.

In het late voorjaar van 2017 was het dan eindelijk zover en hebben we ook Groningen op de kaart gezet bij mooistedorpjes.nl. We zouden iedereen aan willen raden om de dorpen in de provincie vanwege gun geschiedenis en schoonheid massaal te gaan bezoeken. Ze zijn immers absoluut de moeite waard.

Bourtange

Als je het hebt over de allermooiste dorpen die de provincie Groningen rijk is dan zullen velen zeggen dat het vijfhoekige vestingdorp Bourtange de nummer één zou moeten zijn.

Nou ben ik niet zo van de ranglijstjes, maar dat Bourtange een overzicht van de mooiste dorpjes in Groningen thuishoort zal ik nemen betwisten. Als je met de auto bij Bourtange is het de bedoeling dat je hem parkeert op de parkeerplaats bij de lokale VVV. Via de VVV loop je richting de oude vestingstad. Dat doe je via een drietal rode bruggen, waarvan de laatste een zeer fraaie ophaalbrug is. Als je lekker vroeg bent kun je hier prachtige foto’s maken zonder dat er andere toeristen in je beeld staan. Bourtange vroeg bezoeken heeft ook twee nadelen: de twee horecazaken zijn pas om 10:00 uur open en de te bezichtigen huizen kun je ook pas vanaf 10 uur bezoeken. Als je net als ik al om 9:00 uur ’s morgens in Bourtange bent dan kun je zowel de koffie als ook het van binnen bekijken van de historische huizen vergeten.

» meer over Bourtange

Doodstil

Ergens in het noorden van de meest noordelijke provincie van Nederland ligt het dorpje Doodstil. Dat klinkt als een aangename belofte die lastig waar te maken is.

Stilte is een magisch medicijn tegen stress, het jachtige leven dat we lijden en zorgt ervoor dat je tot jezelf kunt komen. Niet voor niets dat mensen steeds vaker op stiltereis gaan om zichzelf weer een beetje te herontdekken.Toen ik de plaatsnaam Doodstil op de kaart zag staan dacht ik meteen ‘daar moet ik gaan kijken’. Ik had de hoop om in een prachtig dorp terecht te komen waar stilte een vanzelfsprekendheid is. Natuurlijk zou ik beter moeten weten. Alleen al mijn aanwezigheid zou de stilte direct bij het arriveren in Doodstil doorbreken. Toch weet ik uit ervaring dat dorpen die amper geluid produceren bestaan. Ik heb ze al eerder gezien in Spanje, in Frankrijk en zelfs in Canada.

» meer over Doodstil