Noord-Brabant

Nederland

De provincie Brabant en zijn gezelligheid zijn al in vele liedjes bezongen. En hoewel dat natuurlijk hier en daar sterk licht overdreven is heeft men het wat betreft de schoonheid van de omgeving en dorpjes wel juist. Wie van de grote wegen afgaat en de steden links laat liggen zal zien dat Brabant nog lang niet vol is en vele prachtige stille plekjes en dopjes kent. Dorpjes in Brabant zijn snel uitgetekend. In het midden staat de katholieke kerk. Nergens in Nederland, behalve dan wellicht in Limburg, is dit bolwerk zolang in stand gehouden als hier. Uiteraard staat naast de kerk aan de ene kant de school. Vroeger verzorgde de dorpspastoor immers het onderwijs. En aan de andere kant, nog veel belangrijker voor de Brabanders, de kroeg. Met carnaval kent ieder dorp zijn eigen optocht, in de zomer zijn eigen braderie en een Brabants dorp is pas echt een dorp met een eigen voetbalclub. Geen dorp zo klein of het is er allemaal wel te vinden.

Alphen

Alphen is een mooi dorpje in Noord-Brabant. Het is gelegen tussen Tilburg en Breda op een steenworp afstand van Baarle-Nassau. Het ligt vlakbij de Belgische grens.
» meer over Alphen

Baarle-Nassau

Baarle-Nassau is een dorp in het zuiden van Nederland in de provincie Noord-Brabant. Hoewel het dorp misschien niet heel erg mooi is, is het zeker wel erg bijzonder. Baarle-Nassau hoort bij Baarle-Hertog.
» meer over Baarle-Nassau

Boxtel

De Brabantse plaats Boxtel ligt aan de bekende Dommel midden in het Landschap Het Groene Woud. De Boxtelse geschiedenis gaat terug tot ongeveer het begin van de elfde eeuw. Hoogstwaarschijnlijk werden de gebieden hier rondom de Dommel al eerder bewoond. Prachtige historische verhalen vertellen over de heerlijkheid Boxtel, het Heilige Bloedwonder en hét symbool van Boxtel, de reus Jâs de Keienstamper . Hierover zijn er allerlei kenmerken in de plaats Boxtel te ontdekken. Één ding is zeker. Boxtel behoort tot één van de oudste kernen van Brabant.
» meer over Boxtel

Dinteloord

Dinteloord is een mooi oud dorp dat tegenwoordig bij de gemeente Steenbergen hoort en in 2005 zijn 400 jarige bestaan vierde. Het is een dorp dat op deze plaats bedacht is in het begin van de 17de eeuw.
» meer over Dinteloord

Drimmelen

Direct aan het bekende Brabantse natuurgebied ‘de Biesbosch’ is het knusse dorp Drimmelen gelegen. De kern van Drimmelen, wat omstreeks 1645 is ontstaan aan de Emiliapolder, stelt tegenwoordig niet zo veel meer voor.
» meer over Drimmelen

Ginneken

Het Ginneken, wijk van Breda, maar tot 1942 een zelfstandig dorp, mag ook zeker niet ontbreken in onze mooiste dorpjes. Het Ginneken is officieel een wijk in het zuidelijke deel van Breda, maar was tot aan 1942 een zelfstandig dorp.
» meer over Ginneken

Heusden

Heusden is een klein dorp in het centraal noordelijke deel van Noord-Brabant aan de Bergse Maas. Heusden is de hoofdstad van het land van Heusden, een historische streek in het noorden van Noord-Brabant.
» meer over Heusden

Klundert

Klundert is een oude vestingstad in Noord-Brabant behorend tot de gemeente Moerdijk. Klundert is ergens in de 13de eeuw ontstaan aan de rand van een vaarwater.
» meer over Klundert

Nieuw-Vossemeer

Oud-Vossemeer gescheiden door het Schelde-Rijnkanaal. Het huidige dorp is aan het begin van de 17de eeuw herbouwd nadat het eerste dorp was verdwenen tijdens de 80 jarige oorlog.
» meer over Nieuw-Vossemeer

Oudenbosch

Op een steenworp afstand van Roosendaal in West-Brabant ligt Oudenbosch. De plaats vormt het centrum van de gemeente Halderberge, die in 1997 is ontstaan door het samenvoegen van Hoeven, Oudenbosch en Oud en Nieuw Gastel.
» meer over Oudenbosch

Willemstad

Willemstad is een oude vestingstad aan het Volkerak en het Hollands Diep. De stad is hier in de 16de eeuw ontstaan na de inpoldering. Het kreeg als eerste de naam Ruigenhil mee maar na de dood van Willem van Oranje werd de naam veranderd in Willemstad.
» meer over Willemstad

Zundert

Zundert is een groot dorp in het zuidwestelijke deel van de provincie Brabant. Het dorp ligt op enkele kilometers van de grens met België. Zundert dankt zijn bekendheid aan Vincent van Gogh en het bloemencorso.
» meer over Zundert