Zeeland

Zeeland is een prachtige provincie aan de kust. Al eeuwen lang leven de bewoners hier met de wind, het water en de eeuwige dreiging die dit alles met zich meebrengt. Veel van de prachtige oude dorpjes liggen aan het water en danken hun bestaan aan de nabijheid ervan. Of het nu de handel in allerlei gewassen was of de visvangst op zee. In veel Zeeuwse dorpjes vind je ook de sporen van de gevechten tegen de zee terug. Het moto van de provincie is niet voor niets “ik worstel en kom boven”. In ieder dorp is wel aangegeven waar het hoge water is gekomen of is er via en monumentje in het dorp of in de kerk aangegeven wie er in de loop der eeuwen aan de zee het leven hebben verloren. Zeeland kent vele kleine, oude dorpjes die een bezoekje meer dan waard zijn. Het leukste is het om ze op een mooie zomerdag met de fiets af te gaan. Het landschap rondom de dorpjes is vaak prachtig. Mooie watertjes, schorren, weiden en velden wisselen elkaar af. De meeste dorpjes zijn opgebouwd rondom een kerkje. Vaak zit hier in de buurt een klein marktplaatje waar in het plaatselijk café het goed uitrusten is van een inspannend tochtje. Via de VVV zijn verschillende fietsroutes te verkrijgen en omdat Zeeland nog steeds bij veel Nederlanders en onze oosterburen een favoriete bestemming is zijn ze in Zeeland uitstekend toegerust om toeristen te ontvangen. Fietsroutes en andere bezienswaardigheden staan prima aangegeven.

Hoewel Zeeland absoluut populair is onder Nederlandse toeristen, zijn het vooral veel oosterburen die naar deze kustprovincie trekken. Vakantiehuizen in Zeeland zijn steeds vaker eigendom van Duitsers. Het grappige is dat als je op zoek gaat naar een particuliere vakantiewoning aan de kust dat je steeds vaker bij een Duitse eigenaar terechtkomt.

Aardenburg

Aardenburg is een van de oudste stadjes in Zeeuws Vlaanderen. Zelfs de Romeinen woonden al in Aardenburg. Resten hiervan zijn nog altijd in het oude dorpje te bewonderen.
» dorpen in Aardenburg

Axel

Axel is een klein stadje in Zeeuws-Vlaanderen dat tegenwoordig onder de gemeente Terneuzen valt. Al sinds de tiende eeuw wordt de omgeving van Axel bewoond en sinds de twaalfde eeuw heeft de Axel stadrechten.
» dorpen in Axel

Borssele

Borssele is een kleine dorp op het schiereiland Zuid-Beveland in de provincie Zeeland. Borssele ligt in de gemeente Borsele niet ver van de stad Goes en de Westerschelde vandaan.
» dorpen in Borssele

Brouwershaven

Brouwershaven is een stad met net iets meer dan 1.500 inwoners in het noorden van Schouwen-Duiveland. Brouwershaven is één van de zeventien plaatsen in Zeeland met een beschermd stadsgezicht.
» dorpen in Brouwershaven

Bruinisse

Bruinisse ligt in het noordoosten van Zeeland aan de Grevelingendam op het eiland Schouwen-Duiveland. Door zijn ligging aan de Grevelingen is Bruinisse vooral in de zomerperiode een populaire vakantie bestemming.
» dorpen in Bruinisse

Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede bestaat uit de twee aan elkaar gegroeide dorpen Burgh en Haamstede. De dorpen worden samen gezien als de woonkern Burgh-Haamstede. Het dorp dankt zijn bekendheid aan zijn ligging aan het Noordzeestrand.
» dorpen in Burgh-Haamstede

Colijnsplaat

Colijnsplaat is een klein dorp op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland. Colijnsplaat is lang onderdeel geweest van de gemeente Kortgene tegenwoordig ligt het dorp in de gemeente Noord-Beveland.
» dorpen in Colijnsplaat

Domburg

Domburg is een populaire badplaats gelegen aan de Zeeuwse kust. Domburg ligt op Walcheren, een voormalig eiland dat door landwinning tot het vasteland van Zeeland is gaan behoren.
» dorpen in Domburg

Dreischor

Dreischor is een klein dorp met net iets minder dan duizend inwoners in de gemeente Schouwen-Duiveland op het gelijknamige eiland. Dreischor is één van de zeventien plaatsen in zeeland met een beschermd stads of dorps gezicht.
» dorpen in Dreischor

Groede

Groede is een van de minder bekende plaatsjes aan de Zeeuwse kust, maar een echt pareltje. Nog niet verpest door grote hoogbouw appartementen en vakantieparken een prachtig plekje.
» dorpen in Groede

IJzendijke

Verscholen achter de dijken in het Zeeuws-Vlaamse land ligt het mooie dorpje IJzendijke. Het dorpje ligt vlakbij natuurgebied de Braakman. Het is een prachtig, rustig dorpje waar soms de tijd lijkt stil te staan.
» dorpen in IJzendijke

Nisse

Nisse is een klein dorp in Zeeland met ongeveer 600 inwoners in de gemeente Borsele. Nisse is één van de zeventien plaatsen in Zeeland die een bescherm stads of dorpsgezicht hebben.
» dorpen in Nisse

Noordgouwe

Noordgouwe is een klein dorp in het centrale deel van het eiland Schouwen-Duiveland. Noordgouwe is één van de zeventien plaatsen in Zeeland die een beschermd dorps of stadsgezicht hebben.
» dorpen in Noordgouwe

Renesse

Renesse is een populaire Zeeuwse badplaats op het eiland Schouwen-Duiveland. De plaats is vooral bij jongeren erg populaire vakantiebestemming. De stranden van Renesse worden ieder jaar druk bezocht.
» dorpen in Renesse

Sas van Gent

Sas van Gent was tot 2003 een zelfstandige gemeente maar behoort sindsdien tot de gemeente Terneuzen. Sas van Gent ligt aan het kanaal van Gent naar Terneuzen en heeft hier zijn bestaan hoofdzakelijk aan te danken.
Dit kanaal werd in de 16de eeuw gegraven nadat de Lieve verzand was en Keizer Karel V toestemming gaf om de dijk hier te doorbreken met een sluis. De hierbij ontstane nederzetting werd al snel aangevallen in de brand gestoken door de Watergeuzen. Hierna ontstond rond Sas van Gent één van de grootste en sterkste vestingwerken in Nederland. De vesting bestond uit zes bolwerken, zes ravelijnen, twee lunetten en drie stadspoorten. Tijdens de grote werkloosheid in de jaren ’30 van de vorige eeuw is de vesting op enkele fragmenten na in zijn geheel gesloopt door tewerkgestelde werklozen.
» dorpen in Sas van Gent

Sint-Maartensdijk

Sint-Maartensdijk is een klein stadje op het eiland Tholen in de provincie Zeeland. Het stadje ligt niet ver bij de Oosterschelde vandaan en heeft een speciale band met de Oranjes.
» dorpen in Sint-Maartensdijk

Sluis

Sluis is een oude vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen net over de Belgische grens. Mede door zijn ligging net over de grens heeft sluis al vele tientallen jaren een grote aantrekkingskracht op Belgische toeristen. Mede hierdoor zijn iedere zondag de winkels geopend in Sluis.
» dorpen in Sluis

Tholen

Tholen is een klein stadje op het gelijknamige eiland in de provincie Zeeland. Tholen ligt aan het Schelde-Rijnkanaal dat de grens met de provincie Noord-Brabant vormt.
» dorpen in Tholen

Veere

Veere is een historisch stadje aan het Veerse meer op het voormalig Zeeuwse eiland Walcheren. Veere is één van de plaatsen in Zeeland die een beschermd stadsgezicht hebben.
» dorpen in Veere

Yerseke

Yerseke is een dorp aan de Oosterschelde in de gemeente Riemerswaal. Yerseke ligt op het schiereiland Zuid-Beveland in de provincie Zeeland. Yerseke staat voornamelijk bekend om zijn mossel en oestercultuur.
» dorpen in Yerseke

Zoutelande

Het dorp Zoutelande ligt bijna op de kop van Walcheren, een voormalig eiland dat centraal in de provincie Zeeland ligt. Samen met Dishoek en Westkapelle vormt het het strand van Zoutelande de Zeeuwse Rivièra.
» dorpen in Zoutelande