Zuid-Holland

Nederland

Zuid-Holland kent een grote historie en is al eeuwen lang economisch gezien een belangrijk deel van Nederland. Het is een van de dichts bevolkte gebieden van de wereld en een van de meest geïndustrialiseerde gebieden van de wereld.  Grote steden zoals Den Haag, Rotterdam, Leiden en Dordrecht liggen allemaal in dit gebied. Weinig ruimte meer voor kleine dorpjes op het platteland zou je zeggen. Zuid-Holland is echter ook de Zuid-Hollandse eilanden, de Biesbosch en nog vele prachtige andere natuurgebieden waar men in eerste instantie niet aan denkt bij de provincie Zuid-Holland. Onder de rook van Rotterdam in de delta van de grootste Nederlandse rivieren liggen prachtige dorpjes verscholen in het groen. Of het nu is aan de grote rivieren of in de polders tussen Leiden en Utrecht. In veel van deze dorpjes is het alsof de tijd heeft stilgestaan en ieder moment de deur van een huis kan open gaan om Ot en Sien binnen te roepen.

Brielle

Brielle, vroeger bekend als Den Briel, ligt in Zuid-Holland. In vroegere eeuwen lag Brielle aan een belangrijke waterweg naar Rotterdam. Tegenwoordig ligt het nog steeds wel aan het water, maar de economische functie is al sinds lange tijd vervlogen.
» meer over Brielle

Den Bommel

Op slechts enkele kilometers van Stad aan ’t Haringvliet ligt het dorp den Bommel in de gemeente Oostflakkee aan het Haringvliet. In het dorp ligt een klein haventje en er is een standbeeld te vinden van Heer Ollie B. Bommel.
» meer over Den Bommel

Haastrecht

Haastrecht is volgens wikipedia een stad in Zuid-Holland. Met een inwoneraantal van nog geen 5000 zielen mag in onze ogen een plaats geen stad heten, vandaar een plekje op mooistedorpjes.nl
» meer over Haastrecht

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is een mooi stadje (met dorpse mentaliteit) in de provincie Zuid-Holland. Het is gelegen aan het haringvliet. Hellevoetsluis dankt zijn bestaan vooral aan de ligging aan het water.
» meer over Hellevoetsluis

Kinderdijk

Het dorp Kinderdijk ligt in Zuid-Holland en is wereldwijd bekend vanwege de Kinderdijkse Molens. Deze 19 windmolens staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormen een belangrijke toeristische attractie in Nederland.
» meer over Kinderdijk

Nieuwpoort

Nieuwpoort is een klein stadje in de oostelijke deel van de provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard. Nieuwpoort ligt aan de rivier de Lek niet ver van de grens met de provincie Utrecht.
» meer over Nieuwpoort

Stad aan 't Haringvliet

Stad aan ‘t Haringvliet is anders dan de naam doet vermoeden een klein dorp in de gemeente Middelharnis. Dankzij de prachtige oude haven van het dorp behoort het tot één van de mooiste dorpjes van Zuid-Holland.
» meer over Stad aan 't Haringvliet