Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vianden

Vianden  is een stadje in het kanton Vianden dat te vinden is in het noordoosten van Luxemburg op een hoogte van 366 meter. Vianden is schitterend gelegen aan de oevers van de rivier de Our. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel van Vianden.

In de tijd van de Romeinse overheersing van dit gebied werd Vianden gebruikt als een castellum, een fort met vier- tot vijfhonderd hulptroepen. Het zou tot het begin van de elfde eeuw duren voordat het stadje zijn stadsrechten kreeg. In deze periode was Vianden in handen van de Graven van Vianden die in het kasteel woonden. In het begin van de dertiende eeuw kwam het graafschap door vererving in handen van Engelbercht I van Nassau Dillenburg. Deze titel is tot op de dag van vandaag in handen van het hoofd van het Huis Oranje-Nassau waardoor Koning Willem-Alexander nog steeds de titel Graaf van Vianden draagt.

Het kasteel van Vianden is gebouwd op een heuvel boven het dorp en kijkt uit over het dorp en de rivier de Our. Het huidige kasteel is gebouwd in de elfde eeuw, maar er werden tot de veertiende eeuw constant uitbreidingen en veranderingen aangebracht. De laatste veranderingen werden aangebracht door het huis van Oranje-Nassau in de zeventiende eeuw, die het kasteel alleen in de vijftiende en het begin van de zestiende eeuw gebruikt hebben als residentie. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het kasteel verkocht aan de groothertog van Luxemburg die het later weer zou schenken aan het land. Sindsdien is het kasteel helemaal gerestaureerd. Nu staat het bekend als het mooiste kasteel van Luxemburg, en sommige beweren zelf van de hele Ardennen en Eifel. Jaarlijks bezoeken veel toeristen het dorp en het kasteel. Vanuit het dorp kun je vrij gemakkelijk met een stoeltjeslift het kasteel bereiken.

Een van de beroemdste inwoners van het dorp is de Franse dichter en schrijver Victor Hugo. Deze verbleef tijdens zijn ballingschap drie maanden in het dorp. Samen met zijn gezin verbleef hij drie maanden in hotel Koch. Tegenwoordig is er in dit voormalige hotel een museum te vinden over Victor Hugo. Tegenover het museum op de oever van de rivier de Our staat een borstbeeld van Victor Hugo gemaakt door Auguste Rodin.

Het hart van het dorp wordt gevormd door de gotische Trinitarierkerk uit de eerste helft van de dertiende eeuw. Deze kerk is een van de belangrijkste geloofsgebouwen van Luxemburg. In het voormalige klooster naast de kerk is tegenwoordig een klein museum, waar verschillende stenen te zien zijn van huizen en andere gebouwen uit het dorp.

Hier ligt Vianden

Weersverwachting Vianden

vandaag
8° / 5°
morgen
8° / 3°
28 feb
8° / 0°
29 feb
10° / -2°
1 mrt
8° / 3°
Meer weer van Vianden op klimaatinfo.nl

Meer informatie