Weersverwachting Vianden

vandaag
12° / 2°
morgen
14° / -1°
24 apr
14° / 0°
25 apr
14° / 2°
26 apr
14° / 1°

Vianden

Waar ligt Vianden?

Externe links

Het kasteel van Vianden is gebouwd op een heuvel boven het dorp en kijkt uit over het dorp en de rivier de Our. Het huidige kasteel is gebouwd in de elfde eeuw, maar er werden tot de veertiende eeuw constant uitbreidingen en veranderingen aangebracht. De laatste veranderingen werden aangebracht door het huis van Oranje-Nassau in de zeventiende eeuw, die het kasteel alleen in de vijftiende en het begin van de zestiende eeuw gebruikt hebben als residentie. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het kasteel verkocht aan de groothertog van Luxemburg die het later weer zou schenken aan het land. Sindsdien is het kasteel helemaal gerestaureerd. Nu staat het bekend als het mooiste kasteel van Luxemburg, en sommige beweren zelf van de hele Ardennen en Eifel. Jaarlijks bezoeken veel toeristen het dorp en het kasteel. Vanuit het dorp kun je vrij gemakkelijk met een stoeltjeslift het kasteel bereiken.

Een van de beroemdste inwoners van het dorp is de Franse dichter en schrijver Victor Hugo. Deze verbleef tijdens zijn ballingschap drie maanden in het dorp. Samen met zijn gezin verbleef hij drie maanden in hotel Koch. Tegenwoordig is er in dit voormalige hotel een museum te vinden over Victor Hugo. Tegenover het museum op de oever van de rivier de Our staat een borstbeeld van Victor Hugo gemaakt door Auguste Rodin.

Het hart van het dorp wordt gevormd door de gotische Trinitarierkerk uit de eerste helft van de dertiende eeuw. Deze kerk is een van de belangrijkste geloofsgebouwen van Luxemburg. In het voormalige klooster naast de kerk is tegenwoordig een klein museum, waar verschillende stenen te zien zijn van huizen en andere gebouwen uit het dorp.

Foto's van Vianden