Macedonië

Macedonië

Macedonië ligt centraal op het Balkanschiereiland omringt door landen als Griekenland, Albanië, Kosovo, Servië en Bulgarije. In het land zijn slechts een paar echte grote steden te vinden, Skopje, Ohrid en Bitola behoren tot de bekendste hiervan. In het land zijn echter enkele duizenden kleine dorpjes te vinden. De meeste van deze dorpjes bestaan uit niet meer dan een huizen. De laatste decennia zijn een groot aantal van deze kleine dorpjes in zijn geheel of gedeeltelijk verlaten. Dit hoofdzakelijk omdat de bewoners naar de grote stad zijn getrokken om daar geld te verdienen. Een deel van de bevolking is echter in deze dorpen achtergebleven en leeft nog zoals ze dat vijftig jaar geleden ook deden. Een groot aantal van deze dorpen heeft geen stroom, geen stromend water en gas uit een fles. Dit primitieve leven zal de komende jaren steeds schaarser worden.

Trpejca

Trpejca is een klein dorpje aan het meer van Ohrid in het zuidwestelijke deel van Europa. Trpejca is een van de mooiste dorpjes van Macedonië lokaal staat het dorp bekend als de Saint-Tropez van Macedonië.

Trpejca is van oorsprong een vissersdorp maar is de laatste jaren een steeds populairder wordende toeristische bestemming in Macedonië aan het worden. Verwacht hier echter geen grote hotels of immense appartementencomplexen. Het kleine dorp herbergt echter wel enkele kleinschalige hotels en enkele appartementen. Net buiten het dorp is er een camping te vinden. In het dorp wonen slecht driehonderd mensen.

» meer over Trpejca

Vevcani

Vevcani is een dorpje in het westelijke deel van Macedonië aan de grens met Albanië. Het dorp ligt op ongeveer veertien kilometer van de populaire badplaats Struga. De gemeente Vevcani wordt compleet omringt door de gemeente Struga.

Vevcani is een oud dorp dat waarschijnlijk ergens in de zevende eeuw is opgericht. Het dorp is gesticht door het Berziti-volk dat het Christelijke geloof had aangenomen. Er zijn in het dorp en in de directe omgeving dan ook talloze kerken, kapellen en kloosters te vinden. De bekendste hiervan is het Sveti Spas klooster dat zich in de bergen boven het dorp bevindt. Het grootste evenement dat jaarlijks in Vevcani wordt georganiseerd is het carnaval. . Tijdens deze dagen komen er vele duizenden toeristen naar het dorp toe om de duivels, demonen en andere mythische figuren in het dorp te bekijken.

» meer over Vevcani