Malta

Malta

Het eiland Malta is het grootste eiland van het land Malta. Malta telt een aantal toeristische weinig tot geheel niet interessant zijn wat betreft vormgeving, bouwwerken of straten. Sommige dorpen zijn niet meer dan een verzameling van appartementencomplexen, hotels, winkels en horeca. Wie deze plaatsen verlaat zal op Malta een aantal prachtige dorpen ontdekken die wél de moeite waard zijn. Authentieke Malteser dorpen waar de tijd soms eventjes stil lijkt te hebben staan. Een mix van bouwwerken in de voor Malta zo kenmerkende kalkzandsteen, waardoor er op sommige plekken een grote mate van uniformiteit lijkt te heersen.

Marsaxlokk

Het schilderachtige vissersdorp Marsaxlokk ligt in het zuidoosten van het eiland Malta, op ongeveer een half uurtje rijden van aaneengeschakelde toeristenplaatsen St. Julians en Sliema.

Wie uit de drukke kern van Malta komt die zal aangenaam verrast zijn na binnenkomst in Marsaxlokk. Het dorp is geheel rondom een brede baai opgezet die vol ‘luzzu’ ligt, de typische kleurrijke vissersbootjes die je in zoveel reisgidsen en boekjes over Malta terugziet. Langs de grote vissershaven ligt een langgerekte wandelboulevard waar dagelijks een populaire toeristenmarkt gehouden wordt. Op de wandelpromenade bevinden zich een (groeiend) aantal terrassen waar je naast een lekker koel drankje vooral kunt genieten van verse vis.

» meer over Marsaxlokk

Mdina

De voormalige hoofdstad van Malta, Mdina ligt centraal op het eiland op een plateau, zo’n 255 meter boven de zeespiegel. Het geheel ommuurde dorp telt zo’n 400 inwoners en is zeker de moeite van het bezoeken waard door de lange geschiedenis en de sporen hiervan.

Hoewel we officieel spreken van een stad rekenen we Mdina tegenwoordig toch echt tot de mooiste dorpen van Malta. Het plaatsje telt zo’n 400 inwoners en heeft een lange geschiedenis. Ooit was Mdina zelfs de hoofdstad van het eiland in de Middellandse zee. De oudste sporen van bewoning in dit gebied gaan dan ook terug naar een periode lang voordat god bestond; namelijk 4000 voor Christus. Het waren de Romeinen die hier rond 200 voor Christus hun hoofdstad Melita stichtten. Onder het bewind van de Maltezers werd Valletta in 1571 officieel hoofdstad van de Maltezer eilanden, waar Malta toe behoorde. Hiermee was Mdina hoofdstad af, maar de universiteit bleef hier wel. Natuurrampen, zoals de aardbeving in 1693 hadden invloed op Mdina zoals het nu gekend is.

» meer over Mdina

Naxxar

Het dorp Naxxar ligt redelijk centraal op het eiland Malta, waardoor het verkeer in Naxxar redelijk druk kan zijn. Centraal in Naxxar ligt de Naxxarkerk, die gewijd is aan de heilige maagd Maria.

Jaarlijks wordt op 8 september een dorpsfeest (‘festa’) in Naxxar gevierd ter ere van Maria. De kerk zoals die nu in Naxxar staat is in de zeventiende eeuw in fases gebouwd en uiteindelijk op 11 december 1732 ingewijd door Bischop Alpheran de Bussan. De belangrijkste bezienswaardigheid van Naxxar is het Palazzo Parisio. Dit paleis is aan de straatkant een weinig opvallend bouwwerk. Des te meer bijzonder is het Palazzo Parisio echter aan de binnenkant, met als bonus de prachtig aangelegde tuin achter het paleis.

» meer over Naxxar