Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mdina

De voormalige hoofdstad van Malta, Mdina ligt centraal op het eiland op een plateau, zo’n 255 meter boven de zeespiegel. Het geheel ommuurde dorp telt zo’n 400 inwoners en is zeker de moeite van het bezoeken waard door de lange geschiedenis en de sporen hiervan.

Hoewel we officieel spreken van een stad rekenen we Mdina tegenwoordig toch echt tot de mooiste dorpen van Malta. Het plaatsje telt zo’n 400 inwoners en heeft een lange geschiedenis. Ooit was Mdina zelfs de hoofdstad van het eiland in de Middellandse zee. De oudste sporen van bewoning in dit gebied gaan dan ook terug naar een periode lang voordat god bestond; namelijk 4000 voor Christus. Het waren de Romeinen die hier rond 200 voor Christus hun hoofdstad Melita stichtten. Onder het bewind van de Maltezers werd Valletta in 1571 officieel hoofdstad van de Maltezer eilanden, waar Malta toe behoorde. Hiermee was Mdina hoofdstad af, maar de universiteit bleef hier wel. Natuurrampen, zoals de aardbeving in 1693 hadden invloed op Mdina zoals het nu gekend is.

De rijke geschiedenis van Mdina heeft ervoor gezorgd dat het dorp zeer interessant is om te bezoeken. Niet alleen het dorp zelf, maar ook de aanblik met uitzicht op Mdina gelegen op het plateau behoort tot de trekpleisters van het dorp. In het dorp zelf is de kathedraal de bekendste bezienswaardigheid. Deze werd aan het eind van de zeventiende eeuw gebouwd ter vervanging van een eerdere kathedraal die door de aardbeving van 1693 werd verwoest. De buitenzijde oogt mooi en ook de binnenzijde is de moeite waard door een aantal prachtige fresco’s die hier te bewonderen zijn. De stadspoort van Mdina uit 1724 is ook erg mooi. Deze zul je zeker bewonderen als je Mdina bezoekt, want het is toegangspoort tot de oude hoofdstad. Sinds 1969 is de oude seminarie van de kathedraal ingericht als museum waar je meer te weten komt over de kathedraal.

De link met de Engelse overheersing valt hier op door een typisch Brits telefooncel dat het plein voor de kerk opsiert. Voor de jongere lezers; een telefooncel is een soort voorloper van een smartphone waarmee je alleen kon bellen en die je ook niet bij je kon dragen. De omgeving van Mdina is ook erg mooi en geliefd bij wandelaars.

Hier ligt Mdina

Weersverwachting Mdina

vandaag
30° / 23°
morgen
27° / 21°
15 jun
27° / 19°
16 jun
29° / 21°
17 jun
30° / 22°
Meer weer van Mdina op klimaatinfo.nl

Meer informatie