Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stari Bar

Stari Bar is een aandoenlijk stadje in Montenegro een paar kilometer landinwaarts gelegen van de kuststad Bar. Het dorp ligt met zijn 2000 inwoners aan de voet van de berg “Rumija”.

De meeste toeristen komen naar Stari Bar om de ruïnes van het oude fort te bezoeken. Stari Bar is in de 6e eeuw gesticht als een Romeinse vesting plaats. In de eeuwen erna werd het stadje veroverd door Venetianen, Serven en Hongaren. Om later weer deel uit te gaan maken van het Ottomaanse rijk. In 1877 claimde Montenegro de stad terug na een hevige strijd om het aquaduct van de stad. In 1979 bezweek het aquaduct door een aardbeving waarna het jarenlang in puin lag. Men verkoos ervoor eerst de oude stad naar het fort op te knappen. Tegenwoordig zijn Stari Bar en het aquaduct weer in hun oude glorie te bewonderen. Tijdens een wandeling door het historische deel van Stari Bar en tussen de ruïnes van het oude fort zijn de verschillend invloeden van de overheersers goed terug te zien.

Tegenwoordig straalt het oude centrum van Stari Bar, met zijn kleine winkeltjes, kleurrijke restaurantjes en vele terrassen een zeer gemoedelijke en ontspannen sfeer uit. Als je het oude fort binnen loopt zie je in eerste instantie niet hoe groot het is. Eenmaal binnen kom je erachter hoe groot het fort geweest is. De wandeling brengt je langs oude stenen huisjes, kerkjes, een Turks bad, de oude toegangspoorten en een klokkentoren. Op de kasteelmuren heb je een prachtig wijds uitzicht over de omgeving. Niet alleen Stari Bar maar ook Bar en de Adriatische Zee zijn op heldere dagen goed te zien vanaf de stadsmuren.

Aan de heuvelzijde zie je het bijna geheel gerestaureerde aquaduct en de oude olijfbomen achter de citadel. In het dorp zelf kan je de restanten zien liggen van de “St. Nicolas” kerk waar een aantal fresco’s te bewonderen zijn. Helaas worden deze zichtbaar door het weer aangetast. Wel hersteld zijn de “St John” en de “St Venerande” kerk en een schitterend mooi Turkse sauna. Stari Bar mag zeker niet ontbreken op je lijstje tijdens je vakantie in Montenegro, is het niet om haar uiterlijke schoonheid dan wel om relaxte sfeer die er hangt.

Hier ligt Stari Bar

Weersverwachting Stari Bar

vandaag
12° / 7°
morgen
13° / 8°
1 dec
15° / 13°
2 dec
15° / 13°
3 dec
13° / 10°
Meer weer van Stari Bar op klimaatinfo.nl

Meer informatie