Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zabljak Crnojevica

Het dorpje Zabljak ligt in het zuidoosten van Montenegro op een steenworp van het Meer van Shkodér. Niet te verwarren met het kleine stadje in het noordoosten van het land dat bekend staat als wintersport en outdoorbestemming.

Het dorpje Zabljak ligt op de weg van Virpazar naar Podgorica. Om er te komen moet je een smalle brug oversteken en een behoorlijk stuk rijden over slechte nauwe wegen. Eenmaal aangekomen valt de schoonheid van het dorp gelijk op. Zabljak ligt aan de Moraca rivier op een steenworp van het Meer van Shkodér. De basis van het dorp wordt gevormd door een verlaten middeleeuws fort. Dit fort is vandaag de dag vervallen tot een ruïne, maar eromheen zijn er nog steeds bewoonde huizen te vinden. De bewoners zien niet al te veel toeristen en kunnen vreemd opkijken tijdens je bezoek.

Ondanks de staat van het fort is het nog wel mogelijk om het fort te bezoeken. Je moet dan via de smalle trappen in het dorp een weg naar boven zoeken. Loop eerst richting de begraafplaats en kerk van het dorp en vervolg je weg langs de achterzijde van het kerkhof. Vanaf hier is het nog een steile weg naar boven. Eenmaal binnenin het fort kom je erachter dat er niet heel veel meer te zien is dan oude afgebrokkelde muren. Het uitzicht vanaf het fort is fenomenaal en de trip naar boven maak je dan ook niet voor niets.

Het kasteel is gesticht in de tiende eeuw na Christus tijdens de Vojislavjevic dynastie. Indertijd viel dit deel van het huidige Montenegro onder Servies bestuur. Later werd het fort en het omliggende dorp de hoofdstad van vorstendom Zeta. Dit vorstendom had ongeveer dezelfde contouren als het huidige Montenegro. Dit was van korte duur aangezien de Ottomanen het gebied binnenvielen en de hoofdstad verplaats moest worden. Binnen in het fort zou je de contouren van het hof van Ivan Crnojevics en de kerk van Sint-Joris. Tijdens de Turkse overheersing werd de kerk omgetoverd tot moskee.

Hier ligt Zabljak Crnojevica

Weersverwachting Zabljak Crnojevica

vandaag
14° / 10°
morgen
13° / 7°
29 mrt
13° / 5°
30 mrt
16° / 4°
31 mrt
17° / 8°
Meer weer van Zabljak Crnojevica op klimaatinfo.nl

Meer informatie