Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rincon

Op dit moment is Rincon het enige dorp van het Caribische eiland Bonaire en daarmee ook automatisch het mooiste dorp van het eiland. En eerlijk is eerlijk, Rincon is sowieso een fraai Caribisch dorp.

Rincon is het oudste dorp van Bonaire. Het is in 1527 gesticht door de toenmalige Spaanse kolonisten. Dat is 28 jaar nadat de Spanjaarden Bonaire ontdekt hadden. Het duurde even totdat er daadwerkelijk een nederzetting gebouwd werd op het eiland. Dat komt vooral omdat de Spanjaarden Bonaire in eerste instantie nutteloos vonden. In tegenstelling tot andere eilanden die ze ontdekten in die periode waren de mogelijkheden om Bonaire commercieel te benutten beperkt. Rincon is centraal op het eiland gelegen. Opvallend dat er gekozen is voor een plek in het binnenland. De Spanjaarden gebruikten op andere plekken vooral locaties aan de kust en bouwden daar forten ter verdediging. Voor Rincon was het juist de bedoeling om uit het zicht van piraten en ander gespuis te blijven.

Omdat Kralendijk in de loop der tijd het nieuwe commerciële en politieke hart van het eiland werd is Rincon nooit uitgegroeid tot een moderne stad. In de loop der eeuwen is Kralendijk Rincon voorbijgestreefd.

Op het moment dat de Nederlanders Bonaire in handen kregen veranderde Rincon vooral in een slavendorp. De zwarte slaven die uit Afrika overgebracht werden woonden in Rincon. De mannen werkten op de zoutpannen, hun vrouwen en kinderen verrichtten arbeid op de plantages rondom Rincon. Tegenwoordig is in Rincon de verhouding tussen blanke en gekleurde inwoners beduidend anders dan in het ‘wittere’ Kralendijk. Dat betekent ook dat eeuwenoude tradities, gebruiken en gerechten beter bewaard zijn gebleven in Rincon. Als je de echte lokale keuken wilt proeven dan moet je in Rincon zijn, vooral bij Posada Para Mira.

Bezienswaardigheden in Rincon zijn de Rooms-katholieke Sint-Ludovicus Bertranduskerk, de Protestantse kerk en de Cadushy Distillery. Als je Rincon in optima forma mee wilt maken dan moet je hier op 30 april naartoe. Dan wordt de Dia di Rincon (Rincondag) gevierd. Dat betekent feesten waarbij lokale muziek, kostuums en lekkernijen centraal staan. Niet alleen loopt het hele dorp uit voor dit grootse feest, ook komt men van heel Bonaire naar Rincon om mee te feesten.

Hier ligt Rincon

Weersverwachting Rincon

vandaag
31° / 27°
morgen
31° / 27°
1 dec
30° / 27°
2 dec
30° / 27°
3 dec
30° / 27°
Meer weer van Rincon op klimaatinfo.nl

Meer informatie