Dwingeloos is een prachtig oud dorp dat in de twaalfde eeuw na Christus is ontstaan. Het dorp heeft een prachtige groene brink en werd in 2012 uitgeroepen tot groenste dorp van Europa. Dwingeloo heeft een beschermd dorpsgezicht.
Dwingeloo is lang een eigen gemeente geweest maar sinds de gemeentelijke herindeling van 1998 behoort Dwingeloo tot de gemeente Westerveld. De uit de vijftiende eeuw stammende Sint-Nicolaaskerk is te vinden aan de Brink van het dorp. In de zestiende eeuw werd de bijzondere torenspits op de kerk geplaatst nadat de vorige spits was ingestort. De afwijkende vorm en bouwstijl van de kerk wordt verklaard door de Sage van “De juffer van Batinghe”. Een beeld voor de kerk herinnert aan deze sage.
Niet ver bij Dwingeloo vandaan ligt het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit prachtige natuurgebied bestaat hoofdzakelijk uit heide en vennen. Als je een wandeling door dit gebied wilt gaan maken dan kun je maar het beste je laarzen aandoen aangezien grote delen van het natuurgebied voor een deel van het jaar onder water staan. Om het lopen wat makkelijker te maken in het natuurgebied zijn op sommige plaatsen houten verhoogde paden aangelegd.
In dit park is ook de Dwingeloo Radiotelescoop te vinden. De enorme radiotelescoop is hier in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd om de ruimte af te speuren. Met deze telescoop zijn twee sterrenstelsels ontdekt. de telescoop is na jaren van ongebruikt aangemerkt al rijksmonument en is na een grondige opknapbeurt weer in gebruik genomen. De radiotelescoop is eigendom van ASTRON dat zijn hoofdkantoor in Dwingeloo heeft.