Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Orvelte

Als er een dorp in Drenthe is dat op www.mooistedorpjes.nl thuishoort dan is het Orvelte wel. Dit dorp is vrijwel geheel ingericht als een openluchtmuseum.

Orvelte presenteert zichzelf als een museumdorp. Je mag er met de auto dan ook niet in. Op het moment dat je bij Orvelte arriveert met een auto dan word je naar één van de twee betaalde parkeerterreinen gestuurd. Beide terreinen liggen direct aan de rand van het dorp. Je loopt na het parkeren binnen enkele minuten het hart van Orvelte in. Handig om te weten is dat je het parkeren alleen maar door middel van een bankpas kunt betalen. Je betaalt een vast bedrag per dag bij de uitrit. Om het dorp zelf te bezoeken betaal je geen entreegeld. Wel zijn er verschillende kleine musea en bezienswaardigheden waar een kleine bijdrage verlangd wordt van de bezoekers. Het is aan jou of je het wel of niet de moeite waard vindt om ervoor te betalen.

Op het moment dat je Orvelte binnenwandelt waan je je tientallen jaren terug. Het dorp bestaat vooral uit oude boerderijen die soms op redelijke afstand van elkaar staan. Hierdoor wordt er een vrij ongebruikelijk patroon van woningen gecreëerd, want normaliter zie je in een dorp dat je er duidelijk kern is waarbij de huizen dichter op elkaar staan en er dus minder ruimte is voor groen.

In monumentendorp Orvelte beleef je het Drentse karakter zoals dat al decennialang hier van toepassing is. Het plaatsje is ergens in de tiende eeuw ontstaan en geleidelijk van een esdorp uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid binnen de provincie Drenthe. Je kunt hier een gratis de ijzertijdboerderij of de Schaapskooien bezoeken. Tegen betaling kun je een kijkje nemen in de klompenmakerij, in de houtzagerij of in de smederij. Erg leuk, zeker bij goed weer, is een ritje met de Orvelter Paardentram een aanrader. Als je vooraf reserveert kun je deze paardentram ook huren voor een privérit van een uur.

Een unieke bezienswaardigheid is het Apple Museum Nederland. Het is één van de weinige plekken ter wereld waar je een vrijwel complete werkende collectie kunt bewonderen van de apparatuur die Apple sinds 1978 op de markt heeft gebracht.

Hier ligt Orvelte

Weersverwachting Orvelte

vandaag
16° / 13°
morgen
19° / 11°
15 jul
22° / 12°
16 jul
21° / 15°
17 jul
23° / 13°
Meer weer van Orvelte op klimaatinfo.nl

Meer informatie