Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Schokland

Schokland is een voormalig eiland, het dorp maakt tegenwoordig onderdeel uit van de gemeente Noordoostpolder. Het voormalige eiland is sinds 1995 terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Schokland was van origine een eiland in de Zuiderzee. Met de voltooiing van de van de afsluitdijk en de drooglegging van de Noordoostpolder verdween het eiland en werd het onderdeel de Noordoostpolder. Schokland maar toch was het vroeger in twee delen verdeeld. Het eiland Ens dat toebehoorde tot de provincie Overijssel en het eiland Emmeloord dat tot het gewest Holland behoorde. Opvallend is dat de namen van beide eilanden tegenwoordig voortleven in plaatsnamen in de buurt van het voormalige eiland. De naam Schokland wordt pas geïntroduceerd tijdens de Franse periode in het begin van de negentiende eeuw.

Het eiland Schokland werd op last van koning Willem III in 1859 in zijn geheel ontruimd. Dit had meerdere redenen maar de belangrijkste was dat het steeds kleiner werd en dat de veiligheid van de bewoners niet meer gegarandeerd kon worden. De 650 inwoners van het dorp verhuisden naar Volendam, Vollenhove en Brunnepe. De kerk van het dorp werd steen voor steen afgebroken en in het plaatsje Ommen voor opgebouwd. Na de ontruiming bleef de vuurtorenwachter en enkele havenmeesters op het eiland wonen. Het verlaten eiland werd indertijd een populaire toeristische trekpleister bij dagjesmensen uit de omgeving.

Sinds 2008 is de woonterp Middelbuurt weer officieel een dorp alleen nu onder de naam Schokland. Middelbuurt is in tegenstelling tot de andere voormalige woonterpen op Schokland wel redelijk bewaard gebleven. Een deel van de voormalige huizen werden opnieuw gebouwd en doen tegenwoordig dienst als museum en museumrestaurant. De Enserkerk, de vroegere Hervormde kerk van Middelbuurt behoord tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp. Deze kerk werd gebouwd ter vervanging van de Ensenerkerk uit de veertiende eeuw. De fundamenten van deze kerk zijn nog steeds te vinden op de zuidelijke punt van het voormalige eiland.

Hier ligt Schokland

Weersverwachting Schokland

vandaag
20° / 17°
morgen
21° / 16°
18 jul
24° / 14°
19 jul
29° / 16°
20 jul
31° / 17°
Meer weer van Schokland op klimaatinfo.nl

Meer informatie