Urk is een dorp dat tot 1939 een eiland in de Zuiderzee was. Tegenwoordig is het een dorp binnen de door drooglegging ontstane provincie Flevoland. Hoewel Urk geen eiland meer is, is het typische karakter van Urk bewaard gebleven.
Onder Urkers leeft het eilandgevoel overigens nog steeds, hoewel dat iedere generatie wel iets minder sterk wordt. Men heeft het in Urk daardoor nog steeds over ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Omdat Urk altijd een eiland geweest is, is de scheepvaart en de visserij een belangrijk element binnen Urk. Dat is door de inpoldering niet verdwenen. Nog steeds ligt Urk aan het water en hoewel de Zuiderzee tegenwoordig het IJsselmeer heet, is de visserij nog steeds erg belangrijk voor Urk. Het dorp heeft dan ook de grootste vissersvloot van Nederland.
Als je Urk bezoekt dan kom je al bijna vanzelf in de haven van Urk uit. Dit is het kloppend hart van het dorp. Dit is waar de vis aan wal gebracht wordt en waar recreanten in de zomermaanden op hun boten genieten van de heerlijke eigenwijze sfeer die het dorp heeft. De boomborkotters en andere vissersboten uit Urk zijn te herkennen aan lettercode die bestaat uit de consentletters UK, gevolgd door maximaal drie cijfers.
Als je in Urk gaat eten dan is het eigenlijk bijna vanzelfsprekend dat je vis gaat eten. veel gevangen vissoorten op het IJsselmeer zijn paling, baars en spiering. Daarnaast worden er in de vele visrestaurants in Urk ook vissoorten op de kaart gezet die niet op het IJsselmeer gevangen zijn zoals schol. Dat komt omdat de Urkers ook begonnen zijn om op de Noordzee te gaan vissen toen de zoute Zuiderzee transformeerde in het zoetwaterige IJsselmeer. De prijzen voor visgerechten liggen in Urk gemiddeld genomen niet (veel) lager dan elders in Nederland.
Behalve de haven en de kade van Urk zijn er meer bezienswaardigheden te vinden in het dorp zoals de vuurtoren, het Urker vissersmonument, de Bethelkerk en het Kerkje aan de Zee. De vuurtoren van Urk stamt uit 1844 en is een volledig automatische vuurtoren. De vuurtoren heeft een hoogte van 18,5 meter en staat op een dijk. De bankjes voor de vuurtoren zijn een populaire plek om van het uitzicht over het IJsselmeer te genieten. Urk heeft een eigen zandstrand, die naast de haven gelegen is. Dit IJsselmeerstrand is op warme dagen een populaire plek in het dorp.
Urk is overigens volgens ons niet alleen één van de mooiste dorpjes van Flevoland, maar hét mooiste dorp van Flevoland. Het historische karakter en de sfeer van het dorp wordt door geen enkele andere plaats in Flevoland benaderd of overtroffen.