Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Balk

Het Friese dorp Balk behoort sinds 2014 tot de gemeente ‘De Friese Meren’. Balk ligt in het zuidoosten van de Provincie Friesland, niet ver van het IJsselmeer. De gemeente De Friese Meren, is wat oppervlakte betreft een van de grootste van Friesland.

Balk zelf heeft nog geen vierduizend inwoners en een rijke geschiedenis, vooral door de boterhandel, waardoor het dorp in de loop der eeuwen veel monumentale gebouwen heeft gekregen op haar grondgebied. Het plaatsje dat het predicaat ‘beschermd dorpsgezicht’ draagt mag dan ook zeker niet ontbreken op onze website van mooiste dorpjes.
Naast de prachtige oude dorpskern is ook de omgeving van Balk geliefd. De ligging tussen de verschillende Friese meren maken van Balk een uitstekend uitvalsbasis voor bijvoorbeeld watersporters en mensen die er graag te voet of op de fiets op uittrekken om te genieten van het unieke Friese landschap.

De geschiedenis van Balk begint ergens omstreeks het jaar 1300. De naam verwijst naar een brug over de rivier de Luts, dat eigenlijk niet veel meer dan een balk was in die tijd. In ieder geval zijn er rond deze balk, die beide oevers van de Luts met elkaar verbond, mensen zich gaan vestigen. De grote periode van groei, die van Balk een mooi monumentaal dorp maakt, was tussen de vijftiende en achttiende eeuw met de productie van zuivel. Met name de boterhandel heeft een grote economische impuls teweeggebracht.
De verschillende geloofsgemeenschappen zorgen er al voor dat Balk drie prachtige kerkgebouwen heeft die nog altijd zeer bepalend zijn voor het huidige dorpsaanzicht. Ook de bruggen die over de Luts lopen dragen bij aan het typische dorpskarakter.
Balk ligt ook mooie centraal bij een aantal Friese meren, waardoor ook watersporters hier graag komen. Enkele andere monumenten die Balk zo mooi maken zijn het oude raadhuis en prachtige oude woonhuizen met klok- en trapgevels.

Hier ligt Balk

Weersverwachting Balk

vandaag
16° / 14°
morgen
15° / 14°
16 jun
15° / 14°
17 jun
16° / 15°
18 jun
16° / 15°
Meer weer van Balk op klimaatinfo.nl

Meer informatie