Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hindeloopen

Het plaatsje Hindeloopen maakt deel uit van de Friese gemeente Súdwest-Fryslân. Hindeloopen grenst direct aan het IJsselmeer. Het is één van de kleinste stadjes van Nederland, maar maakt deel uit van de grootste gemeente van het land.

Hoewel Hindeloopen volgens de vroegere letteren van de wet geen dorp is, aangezien het stadsrechten heeft verkregen, zijn wij van mening dat het plaatsje zeker niet mak missen op onze website van mooiste dorpjes. Zo telt het stadje nog geen duizend inwoners en bovendien heeft het door haar ligging aan de Zuiderzee een belangrijke positie ingenomen in de loop van de geschiedenis.  Dit resulteert in tal van bezienswaardigheden en een authentieke stadskern. Vanaf 1650 kende het stadje bijna 150 jaar lang een grote periode van bloei, iets wat terugziet in Hindeloopen. Naast de vele mooie bebouwingen die je veel vertellen over de rijke geschiedenis heeft is het stadje ook een thuis voor immaterieel erfgoed.

Als we kijken naar de geschiedenis van Hindeloopen moeten we heel wat jaartjes terug in de tijd. De Noormannen hadden al achtste eeuw een nederzetting op de plaats waar het stadje tegenwoordig te vinden is. De oudste geschreven bron waar Hindeloopen in genoemd wordt dateert uit 825. In een oorkonde werd de nederzetting ‘Hindolop’ genoemd. Aangenomen wordt dat Hindeloopen omstreeks 1225 stadsrechten verkreeg, maar geheel zeker is dat niet vanwege de procedures die in die tijd werden gevolgd in Friesland met het verkrijgen van dit recht. Al vanaf het begin is Hindeloopen door haar ligging aan de Zuiderzee een belangrijke handelshaven geweest voor zowel het Friese achterland als andersom. Tussen 1650 en 1790 heeft het stadje hier volop van kunnen profiteren.

De rijke en lange geschiedenis heeft geresulteerd in een groot aantal monumentale panden en objecten, zoals de grote kerk uit 1632, de commandeurswoning, het voormalig stadhuis en de oude haven. Naast de vele monumentale panden vind je er ook het Eerste Friese Schaatsmuseum en Museum Hindeloopen zit in het oude stadhuis gevestigd. Het stadje Hindeloopen heeft zoveel moois te bieden aan haar bezoekers dat je er makkelijk een dagje voor kunt uittrekken.

 

Hier ligt Hindeloopen

Weersverwachting Hindeloopen

vandaag
16° / 14°
morgen
18° / 12°
21 jun
17° / 14°
22 jun
17° / 15°
23 jun
18° / 15°
Meer weer van Hindeloopen op klimaatinfo.nl

Meer informatie