Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hollum

Hollum is één van de vier dorpen die gelegen is op het Friese Waddeneiland Ameland. Dit meest westelijk op Ameland gelegen dorp is een goed voorbeeld van hoe het leven op dit Waddeneiland is.

Om in Hollum te komen moet je met de veerboot de oversteek door de Waddenzee maken. Deze veerboot vertrekt meerdere dagen in de week vanaf de pier ter hoogte van het Friese dorp Holwerd richting de Amelandse pier die net ten zuiden van het dorp Nes gelegen is. De vier dorpen op Ameland liggen op één lijn. Hollum is daarvan de meest westelijke. Dan volgen Ballum, Nes en Buren. Voor onze website bezochten we alle dorpen en kozen Hollum als mooiste. Het verschil met Ballum is dat het wat groter en gevarieerder is. Nes is naar onze mening even mooi, maar zeker in de zomermaanden ook aanzienlijk drukker met toeristen waardoor het oorspronkelijke karakter soms wat bedolven raakt onder het toerisme. Dat komt vooral omdat Nes  op loopafstand van de plek ligt waar de veerboot aanmeert.

Hollum is dus het meest westelijke dorp van Ameland. Het ligt op ongeveer tien kilometer fietsen van de veerpier. Als je ook het achter de vuurtoren gelegen strand meepakt tijdens je fietsrondje dan zul je er uiteindelijk zo’n 23 tot 24 kilometer op hebben zitten op het moment dat je bij de veerboot terugkeert. Hollum telt meer dan vijftig rijksmonumenten en een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht. Centraal staat de vijftiende-eeuwse Sint-Magnuskerk. Een ander bekend monument is De Verwachting; een windmolen die pas in 1991 gebouwd is.

Als het zomerse weer een beetje mee wil werken dan waan je je in Beachclub The Sunset op Ibiza. De kaart, de inrichting en de atmosfeer doen je denken aan een goede strandclub op het Spaanse party-eiland. Vanaf deze plek heb je een goed uitzicht op de zonsondergang aan het einde van de dag en op het eiland Terschelling dat op enkele kilometers van Ameland ligt.

Wie wil overnachten in Hollum die kan uit verschillende leuke kleinschalige accommodaties kiezen. Ga je voor een heerlijke sea lodge op het strand, voor een sfeervol B&B of voor de vrijheid van een vakantiewoning? Bekijk de vele accommodaties die je via booking.com in Hollum kunt boeken.

Hier ligt Hollum

Weersverwachting Hollum

vandaag
15° / 14°
morgen
16° / 13°
21 jun
16° / 15°
22 jun
17° / 14°
23 jun
17° / 15°
Meer weer van Hollum op klimaatinfo.nl

Meer informatie