Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nes

Nes is een van de grotere dorpen op het eiland Ameland, dat onderdeel uitmaakt van de provincie Friesland. Ooit was Nes de hoofdplaats van de gemeente Ameland, maar het stadhuis is nu in Ballum te vinden.

Anders dan veel andere dorpen op de Waddeneilanden heeft Nes, een relatief modern winkel- en uitgaanscentrum. De oude commandeurswoningen, zijn nog wel een hint naar het verleden van het dorp. Nes het dorp waar het merendeel van de toeristen die op vakantie gaan naar Ameland aankomen. De verbinding met Holwerd, een klein dorp iets ten noordwesten van Dokkum is de populairste verbinding met het Friese vasteland. Oorspronkelijk was er ook een verbinding met het buurtschap Zwarte Haan, maar deze is enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog opgeheven.

Een van de belangrijkste bouwwerken in het historische centrum van Nes is de dorpstoren. Deze toren werd in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht en werd later in opdracht van prins Willem IV verhoogd, zodat hij als baken voor de scheepvaart kon dienen. Een ander opvallend gebouw in Nes is korenmolen de Phenix, deze oude graan en pelmolen, is kortgeleden helemaal gerestaureerd. Na de restauratie is de molen van Nes weer werkend te zien.

De Neogotische rooms-katholieke Sint-Clemenskerk van Nes stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw en is ontworpen door Pierre Cuypers. Die naamsbekendheid heeft gekregen doordat hij de ontwerper is van het Centraal Station van Amsterdam en het Rijksmuseumgebouw. De Sint-Clemenskerk is een eenbeukige kerk met dakruiter. Het ontwerp is duidelijk op Noorse geïnspireerd kerken is geïnspireerd. In de kerk zijn wandschilderingen te vinden van Jacob Ydema, deze werden aangebracht in 1940 op het gewelf boven het priesterkoor en enkele wanden. De gehele kerk is in 2015 gerestaureerd, waardoor hij nu weer in zijn volle glorie te bewonderen is.

Hier ligt Nes

Weersverwachting Nes

vandaag
15° / 11°
morgen
16° / 13°
15 jun
17° / 13°
16 jun
17° / 13°
17 jun
18° / 14°
Meer weer van Nes op klimaatinfo.nl

Meer informatie