Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stavoren

In de Friese gemeente Súdwest-Fryslân, de wat oppervlak betreft grootste gemeente van Nederland, ligt Stavoren.  Deze voormalige Hanzestad was een belangrijke haven aan de Zuiderzee en behoort tot de Friese elf steden waar de tocht der tochten doorkomt.

Voor Stavoren geldt dat het stadsrechten bezat. Toch heeft het plaatsje met amper drieduizend inwoners en een authentieke kleine stadskern veel elementen die het rechtvaardigen om Stavoren op te nemen in onze lijst van mooiste dorpjes. De lange geschiedenis en de ligging aan de oude Zuiderzee hebben ervoor gezorgd dat er tegenwoordig veel monumentale panden in Stavoren te vinden zijn. Er zijn nog tal van sporen terug te vinden van de rijkdom en de importantie die het stadje ooit had. Daarnaast is ook de directe omgeving van fiets- en wandelpaden en natuurlijk de ligging aan het IJsselmeer een reden om Stavoren te bezoeken.

De geschiedenis van Stavoren brengt ons terug naar driehonderd voor Christus. De nederzetting is ooit gesticht omdat het een gunstige ligging had langs een waterloop. In die periode waren toegang topt water en waterwegen belangrijke logistieke factoren. Al in de elfde eeuw kreeg Stavoren stadsrechten. Hiermee is het één van de eerste steden in de regio die zich stad mocht noemen. De gunstige ligging langs water zorgde ervoor dat Stavoren uitgroeide tot een belangrijke handelsstad. Uiteindelijk werd Stavoren dan ook lid van de Hanze, waarmee de positie nog sterker was. Dior bleef zo tot in de middeleeuwen en de handelspositie van de stad minder belangrijk werd en daarmee raakte het stadje ook in verval. Dit kwam doordat graanhandel afnam en de haven verzande. Met de komst van de gouden eeuw heeft Stavoren wel weer een graantje kunnen meepikken. Dit heeft erin geresulteerd dat overzeese handel zorgde voor een nieuwe impuls.

De rijke geschiedenis van Stavoren heeft ervoor gezorgd dat er nog altijd veel prachtige monumentale panden te vinden zijn in het stadje. Zeker de authentieke stadskern is prachtig. Enkele bezienswaardigheden zijn het beeld van ‘het vrouwtje van Stavoren’, het stadhuis van Stavoren dat tegenwoordig dienstdoet als hotel, De vuurtoren en de prachtige overtuigen die te vinden zijn aan de Voorstraat. Een wat moderner bouwwerk, maar ook zeker indrukwekkend is het ‘J. L. Hooglandgemaal’ dat dateert uit 1966. Al met al is Stavoren een prima plaats om een dagtrip te maken. Je kunt er zelfs voor kiezen om vanuit Stavoren ook de omgeving te bezoeken door bijvoorbeeld te overnachten in het oude gemeentehuis.

Hier ligt Stavoren

Weersverwachting Stavoren

vandaag
21° / 13°
morgen
24° / 16°
26 jun
26° / 17°
27 jun
22° / 19°
28 jun
19° / 17°
Meer weer van Stavoren op klimaatinfo.nl

Meer informatie