Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Woudsend

Woudsend is een klein dorpje in het zuidelijke deel van Friesland in de gemeente Súdwest-Fryslân. Woudsend staat bekend als een watersportdorp. Woudsend ligt aan de route van de Elfstedentocht maar behoort niet tot de elf steden.

Woudsend heeft net als veel andere historische dorpen in Friesland een beschermd dorpsgezicht. Het dorp kenmerkt zich door de twee molens en de rivier de Ee die dwars door het dorp stroomt. Deze rivier heeft jarenlang in Woudsend voor een verkeerschaos gezorgd maar sinds de aanleg van een nieuwe rondweg is het stilstaande verkeer zo goed als verdwenen uit het dorpshart. Er zijn in het kleine dorp drie kerken te vinden; de Sint-Michaëlkerk, de Kamel en de Gereformeerde kerk. Deze laatste heeft zijn oorspronkelijke doel verloren en doet tegenwoordig dienst als woonhuis.

 

De oudste molen in Woudsend is de molen “Het Lam”. Deze molen is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw. Deze molen wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor het malen van meel. De tweede molen is te vinden op de oever van de Ee. Deze molen, De jager is gebouwd in 1719 en is een houtzaagmolen. Ook deze molen wordt nog steeds gebruikt.

Als je meer van het dorp wil zien dan is een dorpswandeling de perfecte manier. Bij de plaatselijke VVV kun je een dorpswandeling ophalen. Deze draagt de toepasselijk naam Kuier troch Wâldsein. Tijdens deze wandeltocht kom je langs alle verschillende bezienswaardigheden van het dorp. Iedere maandag in de maanden juli een augustus kan deze wandeling kan ook gegidst gelopen worden.

Hier ligt Woudsend

Weersverwachting Woudsend

vandaag
19° / 17°
morgen
20° / 16°
18 jul
24° / 13°
19 jul
28° / 16°
20 jul
30° / 17°
Meer weer van Woudsend op klimaatinfo.nl

Meer informatie