Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Acqouy

Acquoy heeft 550 inwoners en ligt aan een oude bocht van de rivier de Linge die is afgesneden, zodat het nu aan een doodlopende zijarm van het riviertje ligt, “de Dode Linge” genaamd. Omdat in vroeger tijd langs of vlak achter de Lingedijk gebouwd werd, heeft het dorp een langgerekte en bochtige vorm gekregen.

In de 16e-eeuw was Acquoy een baronie en in het bezit van de Oranjes. Dezelfde Heerlijkheid of Baronie is opgegaan in het Graafschap Buren en Leerdam. Een van de titels van de koning is “graaf van Buren en Leerdam”. Acquoy is een van de mooiste dorpjes langs de rivier en heeft de status “beschermd dorpsgezicht gekregen. De Lingedijk doet je denken aan de jaren 50, met oude huisjes en goed onderhouden tuinen. Er staat een oud huis met een zonnewijzer en muurankers die het jaartal 1674 aangeven. 

Bekend in Acquoy is de scheve kerktoren uit de 15e eeuw die al sinds de bouw 1,15m uit het lood staat. De kerk uit 1674 is door een orkaan grotendeels verwoest en in 1844 in een waterstaatachtige bouwtrent herbouwd. Op de begraafplaats van de kerk is het graf van ene mevr. Pisa te vinden. Tegenover de kerk het markante polderhuisje en naast de kerk de waterpomp.

Tussen Asperen en Acquoy ligt voormalig stoomgemaal “De Oude Horn”. De sluis de Oude Horn was van oorsprong een civiele afwateringssluis om het overtollig water van de Linge af te voeren. Vanaf 1787 werd de sluis onderdeel van de Oude Hollandse waterlinie. Na de bouw van de Nieuwe Hollandse waterlinie in 1815 werd deze functie overgenomen door fort Asperen. Het voormalig stoomgemaal De Oude Horn aan de Culemborgse Vliet in Acquoy werd opgericht in 1857 ter vervanging van de windmolens. Het gemaal heeft als uniek element een scheprad. In 1962 is het gemaal buiten werking gezet en de machinerie die het rad aan het werk zetten eruit gehaald. Tegenwoordig zit in het gemaal een glasblazerij.

Hier ligt Acqouy

Weersverwachting Acqouy

vandaag
17° / 12°
morgen
17° / 12°
16 jun
19° / 13°
17 jun
19° / 14°
18 jun
20° / 13°
Meer weer van Acqouy op klimaatinfo.nl

Meer informatie