Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Beesd

Het Gelderse dorp Beesd is een mooi voorbeeld van de dorpjes die in de fruitstreek de Betuwe te vinden zijn. Met name de ligging bij de Linge maken van Beesd een mooi dorp.

We zullen eerlijk zijn. Beesd is een dorp dat op zich niet ver boven de middenmoot uitsteekt. Binnen de bebouwde kom zijn er wat bezienswaardige gebouwen te vinden, zoals de Sint-Pieterskerk. Deze protestante kerk staat bekend om de onvoltooide kerktoren. Daarnaast staat deze rond het jaar 1500 gebouwde toren in een mooi deel van Beesd: de Voorstraat. De lange rijen met leilinden zorgen in combinatie met de authentieke gevels voor een fraai plaatje. Alleen al deze straat maakt van Beesd een mooi dorpje. Verder valt autohandelaar Chateau Deux Chevaux op, die oude Citroëns verkoopt en dan met name van het type 2CV. jawel: de lelijke eend. Op het moment dat we dit schrijven, beseffen we heel goed dat het rijtje met lelijke eendjes aan de Achterstraat een verschijnsel zal zijn dat in de loop der tijd zal verdwijnen. Toch vinden wij het de moeite waard om te vermelden, zeker voor de autoliefhebbers onder ons.

De mooiste plekjes van Beesd liggen vooral buiten de bebouwde kom van dit ruim drieduizend inwoners tellende dorp. Denk aan het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Deze voormalige abdij is onder het grote publiek vooral bekend vanwege de fairs die hier gehouden worden. Een andere bezienswaardigheid die net aan de rand van Beesd ligt, is korenmolen De Vrijheid. Deze van oorsprong achttiende-eeuwse molen werd in 1968 gerestaureerd. De ligging nabij de Linge zorgt voor een mooi plaatje, zeker op het moment dat de er omheen gelegen fruitbomen hun bloesem laten zien.
 
Met de Linge hebben we meteen een ander mooi plekje genoemd rond Beesd. Deze rivier stroomt dwars door de Betuwe. De Linge is erg geliefd onder waterrecreanten. Vanuit Beesd kun je verschillende wandelingen en fietstochten maken die deels langs de Linge lopen. Vooral de combinatie met de vele fruitgaarden maken van dit stukje Nederland een plek die het bezoeken waard is.
 
Een waterpartij in Beesd die niet vrij toegankelijk is, maar wel zeer geliefd is, is het Betuwestrand. Dit is een meer dat bij de gelijknamige camping behoort. Dagjesmensen worden tegen betaling ook toegelaten. Het bijzondere aan he Betuwestrand is dat je hier niet alleen kunt zwemmen en zonnebaden. Nee, dankzij de waterskibaan is dit een zeer geliefde plek om te waterskiën of te wakeboarden.

Hier ligt Beesd

Weersverwachting Beesd

vandaag
22° / 12°
morgen
23° / 13°
28 sep
19° / 15°
29 sep
20° / 13°
30 sep
19° / 11°
Meer weer van Beesd op klimaatinfo.nl

Meer informatie