Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Elburg

Als je het hebt over de mooiste plaatsjes van Gelderland, dan mag je vestingstad Elburg niet vergeten. Deze Hanzestad is een fraai voorbeeld van hoe een je de sfeer in een geliefd plaatsje weet te bewaren.

Het slimme aan Elburg is dat het aantal parkeerplaatsen binnen het historische deel beperkt is. Een deel van het gebied binnen de vesting is autoluw of autovrij. Wie wel in het hart van Elburg wil parkeren die heeft een bewonersvergunning nodig of is beperkt qua parkeertijd. Parkeren doe je daarom buiten de rand van de vesting. Je loopt dan nog steeds binnen enkele minuten naar hartje Elburg.

Wij hebben als redactie van mooistedorpjes.nl verschillende manieren om te zoeken naar de mooiste dorpen. Zo lezen we een hoop op internet en in boeken over dorpen en stadjes. Een deel van de mooie plaatsjes ontdekken we bij toeval, door er langs of doorheen te rijden en vervolgens geïnspireerd te raken. Daarnaast gebruiken we soms Google Maps om op basis van ligging en stratenpatronen mooie plaatsjes te vinden. Wie een plattegrond van Elburg bekijkt die zou in eerste instantie over het hoofd zien dat dit een oude vestingplaats is. Want de kern heeft een vierkante vorm. De rechte vorm en rechte straten zouden je foppen. Veel fortificaties hebben een typische stervorm. Gelukkig werd ik door vrienden getipt om Elburg te bezoeken en het resultaat is dat Elburg een verdiende plek tussen de mooiste dorpen van Gelderland heeft gekregen.

Elburg is oorspronkelijk een vissers- en handelsplaatsje. De ligging aan de voormalige Zuiderzee zorgde ervoor dat Elburg perfect gesitueerd was voor de visvangst en dat het ook voor de handel gunstig gelegen was. Niet voor niets dat Elburg een gewilde partner was binnen de Hanze. Tegenwoordig is het toerisme een belangrijke drijfveer voor de lokale economie van Elburg. De beroepsvisserij is enorm gereduceerd en als handelsstad is  Elburg allang voorbijgestreefd door andere steden. De haven wordt vooral gebruikt als jachthaven en als museum.

Een opmerkelijk feit is dat het historische centrum van Elburg niet de plek is waar het stadje ooit ontstaan is. Ooit was Elburg een lintdorp, die bestond uit één lange straat. In 1392 gaf de toenmalige hertog van Gelre opdracht om Elburg te verplaatsen. Dat moment werd meteen aangegrepen om er een vesting van te maken.

Als je Elburg bezoekt dan kun je tal van monumenten uit lang vervlogen tijden bewonderen. Dominant aanwezig is de centraal in Elburg staande Vischpoort. Dit was een dichte verdedigingstoren. In 1592 werd er een doorgang gemaakt. Gelukkig is deze poort bewaard gebleven op het moment dat delen van de vesting gesloopt werden. Andere bezienswaardigheden in Elburg zijn de Vischbrug, de Sint-Nicolaaskerk, de haven, het Museum Elburg en de Sjoel. Vergeet niet om ook van tijd tot tijd naar de grond te kijken. Daar kun je voor de huizen en winkels zogenaamde keitjesstoepen zien. Deze stoepjes zijn gemaakt van witte keitjes die voorzien zijn van ingelegde figuren van zwarte keitjes.

Hier ligt Elburg

Weersverwachting Elburg

vandaag
17° / 12°
morgen
18° / 12°
16 jun
18° / 13°
17 jun
19° / 13°
18 jun
19° / 13°
Meer weer van Elburg op klimaatinfo.nl

Meer informatie